Kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami. Słodki deser na ostatnie dni wakacji

Tarta z winogronami i figami
Krucha tarta czekoladowa z kremem waniliowym i winogronami. Słodki deser na ostatnie dni wakacji
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Masz ochotę na sezonowe owoce, ale w formie pysznego deseru? Sprawdź przepis na kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami z przepisu Bartka Boratyna. W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce, a sierpień to czas zbiorów polskich winogron.

Kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • jajko

Pozostałe składniki:

  • ugotowany budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 200 g śmietanki 36%
  • 250 mascarpone
  • świeże winogrona

Sposób przygotowania kruchej tarty czekoladowej z kremem waniliowym i winogronami

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i kawałkować do foremek na tarty.
  2. Upiec w temp. 170 st ok 10/15 min - wystudzić.
  3. Do ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego dodać masło, wymieszać do połączenia składników i ostawić do wystudzenia.
  4. Ubić śmietankę i mascarpone na puszysta gęstą masę, połączyć z budyniem waniliowym. Przełożyć krem do tart i udekorować świeżym winogronami.
  5. Posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości