Kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami. Słodki deser na ostatnie dni wakacji

Tarta z winogronami i figami
Krucha tarta czekoladowa z kremem waniliowym i winogronami. Słodki deser na ostatnie dni wakacji
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Masz ochotę na sezonowe owoce, ale w formie pysznego deseru? Sprawdź przepis na kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami z przepisu Bartka Boratyna. W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce, a sierpień to czas zbiorów polskich winogron.

Kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru
    • 200 g masła
      • 280 g mąki pszennej
        • 20 g kakao
          • jajko

            Pozostałe składniki:

            • ugotowany budyń waniliowy
              • 100 g masła
                • 200 g śmietanki 36%
                  • 250 mascarpone
                    • świeże winogrona

                      Sposób przygotowania kruchej tarty czekoladowej z kremem waniliowym i winogronami

                      1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i kawałkować do foremek na tarty.
                        1. Upiec w temp. 170 st ok 10/15 min - wystudzić.
                          1. Do ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego dodać masło, wymieszać do połączenia składników i ostawić do wystudzenia.
                            1. Ubić śmietankę i mascarpone na puszysta gęstą masę, połączyć z budyniem waniliowym. Przełożyć krem do tart i udekorować świeżym winogronami.
                              1. Posypać cukrem pudrem.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Bartek Boratyn

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości