Kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 280 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- jajko
Pozostałe składniki:
- ugotowany budyń waniliowy
- 100 g masła
- 200 g śmietanki 36%
- 250 mascarpone
- świeże winogrona
Sposób przygotowania kruchej tarty czekoladowej z kremem waniliowym i winogronami
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i kawałkować do foremek na tarty.
- Upiec w temp. 170 st ok 10/15 min - wystudzić.
- Do ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego dodać masło, wymieszać do połączenia składników i ostawić do wystudzenia.
- Ubić śmietankę i mascarpone na puszysta gęstą masę, połączyć z budyniem waniliowym. Przełożyć krem do tart i udekorować świeżym winogronami.
- Posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
- Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym według przepisu Lorentyny Mikulskiej
- Marynowane winogrona. Prosty przepis na wyjątkowe przetwory
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: