Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym

filet z łososia na grillu
fot. Kirill Rudenko/Getty Images
Warto uwzględnić łososia w naszej diecie, ponieważ jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz kwasy tłuszczowe typu Omega-3. Do tego, można go przyrządzić na różne sposoby, gdyżponieważ lubi się z wieloma ziołami i warzywami.

Poniżej znajdziesz trzy szybkie przepisy na grillowanego łososia, które zaskakują nie tylko łatwością wykonania, ale też pysznym smakiem. Nie musi być ciepło na dworze, zewnątrz, aby dania z grilla się udały, ponieważ świetnie się tutaj sprawdzi ponieważ patelnia grillowa. również się tutaj świetnie sprawdzi!

Grillowany łosoś z koperkiem i warzywami

Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 10 minut Porcje: 2-3

Składniki: 2 filety z łososia (około 280 g)

220 g uciętych szparagów 1 średnia, cienko pokrojona cukinia 1 duża, cienko pokrojona słodka papryka Sok z 1 cytryny (około ¼ szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki świeżego, posiekanego koperku Sól i pieprz

Dodatkowo potrzebne:

Patelnia grillowa lub grill

Folia aluminiowa

Sposób przygotowania: Metoda

1. Oderwij 3 (lub 2) duże kawałki folii aluminiowej i połóż na podziel między nie filety z łososia, szparagi, cukinię i słodką paprykę tak, aby były 3 porcje (lub 2 większe).

2. W małej misce energicznie wymieszaj energicznie sok z cytryny, oliwę, musztardę, syrop, koperek, sól i pieprz. Gotową marynatąę polej wszystkie porcje, a następnie zawiń je w folię aluminiową. .

3. Grilluj porcje na patelni grillowej lub grillu około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż łosoś będzie łuszczący i różowy, a warzywa miękkie.

4. Zdejmij z grilla, pozostaw na chwilę, aby porcje nieco wystygły i podaj!

Grillowany łosoś z kolendrą

Czas przygotowania: 10 minut (+1 godzina marynowania) Czas gotowania: 20 minut Porcje: 6

Składniki: 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej ½ małej butelki ciemnego sosu sojowego miodu 2 czerwone papryczki chilli 4 cebule dymki

Dodatkowo potrzebne:

Patelnia grillowa lub grill

Sposób przygotowania:

1. Pokrój trawę cytrynową i wymieszaj z sosem sojowym, łodygami kolendry, imbirem i czosnkiem, następnie natrzyj powstałą marynatą filet z łososia. Pozostaw go na godzinę w plastikowej torebce lub w naczyniu przykrytym folią.

2. Nastaw patelnię grillową na duży ogień, kiedy patelnia się rozgrzeje

3. Serwuj łososia pokrojonego, tak aby przez warstwę wierzchnią było widać różowy, soczysty środek. Posyp całość kawałkami chilli, cebulą i listkami kolendry, a na koniec wyciśnij limonkę.

Wiosenne grillowanie. Źródło: Dzien Dobry TVN

Grillowany łosoś z masłem czosnkowo-limonkowym

Czas przygotowania: 10 minut (+15 marynowania)

Czas gotowania: 10 min

Porcje: 6

Składniki: 1/2 szklanki (lub 8 łyżek) masła 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki świeżego soku z 1 limonki (+ ćwiartki limonki przy podaniu) 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku (+ trochę więcej przy podaniu) Sól i pieprz 1 duży filet z łososia, pokrojony na 6 porcji

Patelnia grillowa lub grill

Sposób przygotowania:

1. W małym rondelku ,na średnim ogniu, rozpuść masło. Za pomocą dużego noża rozgnieć 4 ząbki czosnku i dodaj do masła razem z łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podgrzewaj jeszcze 2 min, dodaj koperek, limonkę, a następnie masła przelej do małej miseczki. Resztęrondlu.

2. Ułóż filety z łososia w skórą do dołu, następnie posmaruj je ½ masła z miseczki. Włóż łososia do lodówki, aby marynował się przez 15 minut.

3. Rozgrzej m ogniu

4. Ostrożnie obróć łososia i grilluj jeszcze 2 minuty. Ponownie obróć i posmaruj ½ masła z miseczki. Przykryj i grilluj jeszcze dopóki łosoś nie będzie łuszczący (ok. minuty

5. Zdejmij łososia z grilla i polej masłem z rondelka (jeśli do tej pory lekko stwardniało, podgrzej je, aż uzyska płynną konsystencję łososia świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartkami limonki.

Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości