Zapiekanka wegańska to danie proste, nieskomplikowane. Bez problemu można kupić niezbędne do jej przygotowania składniki. Z reguły da się ją zrobić z tego, co aktualnie jest w lodówce i spiżarni: ziemniaków, papryki, cukinii, makaronu lub kaszy. Wegańska zapiekanka warzywna jest bardzo smaczna. To danie jest w stanie niejednego niejadka przekonać do zwiększenia ilości warzyw w diecie.
Wegańska zapiekanka warzywna - przepis
Wegańska zapiekanka może oczywiście przyjmować różne postaci, natomiast jedną z najsmaczniejszych jest tumbet, czyli hiszpańskie danie warzywne. Można je traktować jako dodatek do potraw z mięsem, ale doskonale sprawdza się także jako samodzielna zapiekanka z ziemniaków, papryki, bakłażana i pomidorów.
Składniki (na 3 porcje):
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kg pomidorów
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy
- zioła: liście laurowe, tymianek, oregano (świeże lub suszone)
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy.
- Dodać pomidory i gotować około 25 minut, aż sos się zredukuje.
- Bakłażan pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 min. Ziemniaki pokroić w plasterki, podsmażyć na złoty kolor z każdej strony, a następnie ułożyć w żaroodpornej formie i posolić.
- Paprykę pokroić na plasterki, obsmażyć z każdej strony i ułożyć na ziemniakach. Podobnie postąpić z bakłażanem.
- Warzywa w naczyniu polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i piec około 35 minut.
Jak wykorzystać wczorajsze ziemniaki? Szybka zapiekanka wegańska
Składniki (na 3 porcje):
- ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (0,5 kg)
- 2 cukinie
- 2 cebule
- cheddar wegański
- olej do smarowania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokroić w plastry i warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym – najpierw ziemniaki, potem cukinię i cebulę. Każdą warstwę posypać serem. Ostatnia warstwa sera powinna być najgrubsza. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i zapiekać 40 minut.
Wegańska zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka wegańska może się składać wyłącznie z ziemniaków i sosu. To jeden z prostszych pomysłów na wegański lunch. Dla 2–3 osób wystarczą:
- 4 duże ziemniaki
- przyprawy (sól i kumin)
- sos beszamelowy
Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka sojowego (bez cukru)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Pokrojone w plastry ziemniaki podsmażyć na patelni. W tym czasie połączyć w garnku olej i mąkę, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez chwilę na małym ogniu.
- Powoli dolać mleko, cały czas mieszając. Doprawić sos do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, przyprawić je solą oraz kuminem i zalać sosem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i zapiekać 20–25 minut.
Tę podstawową wersję wegańskiej zapiekanki ziemniaczanej można rozszerzyć o dodatkowe składniki. Do ziemniaków można dodać świeży lub mrożony szpinak, pieczarki czy paprykę. Fani bulw mogą postawić na wersję buraczano-marchewkowo-ziemniaczaną. W sezonie jesiennym świetnie sprawdzi się także dynia.
Wegańska zapiekanka szpinakowo - pieczarkowa z makaronem
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100 g makaronu orkiszowego lub kukurydzianego
- 100 g szpinaku
- 3 duże pieczarki
- mała puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente. Szpinak podsmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić na kawałki i również podsmażyć. Wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić solą i pieprzem, zalać mlekiem kokosowym i posypać płatkami.
- Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190℃ .
- Makaron kukurydziany lub orkiszowy można zastąpić zwykłym makaronem bezglutenowym.
- Do zapiekanki można dodać połowę brokuła podzielonego na małe różyczki (nie trzeba go wcześniej gotować).
Zamiast mleka kokosowego można użyć tofu lub wegańskiego cheddara – w takiej sytuacji część tofu lub cheddara należy wymieszać z pozostałymi składnikami, a resztą posypać zapiekankę z wierzchu.
Ciekawym urozmaiceniem takiej zapiekanki może być także sos na bazie kalafiora:
Składniki:
- 3 szklanki różyczek kalafiora
- 1 szklanka mleka owsianego lub ryżowego
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 80 g tofu
- sok z połówki cytryny
- przyprawy: kurkuma, tymianek, gałka muszkatołowa, papryka wędzona
Przygotowanie:
Kalafior należy ugotować, a następnie zblendować razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotowy sos wymieszać z warzywami i makaronem.
Zobacz też:
Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej
Zobacz video: Suplementacja w diecie wegańskiej. Czy jest konieczna?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto