Przepisy kulinarne

Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej

Przepisy kulinarne

Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej

Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!

Krem z cukinii na mleku kokosowym z orzechami laskowymi

Składniki na krem z cukinii:

  • 4 cukinie
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • pęczek mięty
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Do posypania:

  • orzechy laskowe prażone

Jak przygotować krem z cukinii:

W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cukinię i chwilę podsmażaj. Dodaj sól i pieprz. Jak cukinia zacznie się rumienić to dodaj bulion oraz groszek. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj bazylię, miętę i mleko kokosowe i zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj orzechami laskowymi.

Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem

Składniki na komosę ryżową:

  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g komosy ryżowej
  • garść pistacji bez łupinek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

Jak przygotować komosę ryżową:

Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.

Pieczony bakłażan z granatem i orzechami włoskimi podany z miętowym bulgurem

Składniki na pieczonego bakłażana:

  • 3 bakłażany
  • 1/2 granata
  • oregano świeże
  • garść orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść kaparów

Dodatkowo:

  • 2 szklanki ugotowanego bulguru
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • chili w płatkach

Jak przygotować pieczonego bakłażana:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Bakłażany pokrój na plastry o grubości 2-3 cm i wymieszaj je z oliwą, octem balsamicznym oraz solą. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 30 minut. Po upieczeniu dodaj świeże oregano i zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodaj granat, kapary i orzechy włoskie. Wszystkie składniki bulguru wymieszaj ze sobą. Bakłażany układaj na kaszy i podawaj.

Owsianka z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami

Składniki na owsiankę:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki pistacji bez łupiny utłuczonych w moździerzu

Jak przygotować owsiankę:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

Kurczak panierowany, krokieciki i babka z makiem. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Daria Ładocha |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
27.03.2021
gosc 111
super dziewczyna