Materiał promocyjny

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

Sebastian Olma
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.

Grillowane plastry cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food

Składniki na grillowane plastry cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food:

  • 4 szt. zielonej cukinii
  • sól, świeżo mielony pieprz do posypania
  • 100 ml miodu wielokwiatowego płynnego
  • 1 małe opak. rukoli
  • 300 g sera
  • 20 szt. figi świeżej
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania grillowanych plastrów cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food:

  1. Cukinię potnij wzdłuż na cienkie paski (2-3mm), może być za pomocą krajalnicy lub mandoliny, posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Cukinię grilluj na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej aby zmiękła, następnie zdejmij z grilla i zostaw do ostygnięcia.
  3. Plastry cukinii rozłóż na desce do krojenia, posmaruj miodem i dodaj do środka podłużnym kawałek sera i kilka listków rukoli.
  4. Zwiń cukinię i przebij wykałaczką do fingerfoodów.
  5. Figę przetnij na ćwiartki, ułóż na blaszce do pieczenia i posyp płatkami chili i cukrem pudrem używając małego sitka.
  6. Figi wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 190 st.
  7. Cukier będący na niej się delikatnie skarmelizuje.
  8. Upieczone figi wyjmij z pieca i nabij na wykałaczkę z cukinią i serem, gotowe finger foody podawaj na drewnianej desce.

Bartek Kurpa/East News

Grillowane szparagi z sosem serowym

Składniki na grillowane szparagi z sosem serowym:

  • 2 kg grubych zielonych szparagów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kwiaty bratki lub inne kolorowe

Sos serowy:

  • 1 pęczek tymianku
  • 0,5 l białego wina
  • 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
  • 500 g sera

Sposób przygotowania grillowanych szparagów z sosem serowym:

  1. Do rondelka dodaj świeży tymianek, zalej go białym winem i wstaw do gotowania.
  2. Gdy wino odparuje do garnka dodaj słodką śmietanę i tarty na drobnych oczkach ser.
  3. Ciągle mieszając czekaj aż ser się rozpuści i powstanie gęsty, ciągnący się sos (zamiast gotowania na maślę można zrobić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, dodając do sera również nam zgęstnieje).
  4. Ze szparagów obetnij końcówki, jeśli są one grube to należy dolną część obrać.
  5. Przy cienki nie trzeba obierać.
  6. Szparagi polej oliwą, dopraw solą i pieprzem a następnie zacznij grillować.
  7. Zielone szparagi można jeszcze na surowo, więc nie musza być one bardzo ugrillowane, najlepiej aby były sztywne tak aby można było je zamoczyć w gęstym sosie.

Bartek Kurpa/East News

Pieczone filety z łososia z panierka ziołowo serową

Składniki na pieczone filety z łososia z panierka ziołowo serową:

  • 1 kg filetów z łososia
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 200 g sera
  • 50 g bułki tartej
  • Po 1 małym pęczku natki pietruszki, bazylii i kolendry
  • 100 g masła
  • 150 g świeżego niedźwiedziego czosnku
  • 100 g sera
  • 50 g płatków migdałów
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • świeże zioła i kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania pieczonych filetów z łososia z panierka ziołowo serową:

  1. Filet łososia potnij na plastry szerokości około 6 cm, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pokruszone kawałki sera zmiksuj w robocie kuchennym razem z bułką tartą, posiekanymi ziołami i masłem.
  3. Gdy całość będzie mieć „miękką” konsystencje przełóż go na pergamin i przykryj drugim płatem.
  4. Rozwałkuj za pomocą wałka do grubości 0,5 cm i wstaw do lodówki.
  5. Gdy masa zgęstnieje wyjmij ją i potnij tak aby przykryła filet łososia.
  6. Łososia w plastrem ciasta serowo ziołowego wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st.
  7. Zielone szparagi przygotuj do gotowania, następnie włóż do posolonej wody na około 4 minuty, wyjmij i potnij na cienkie skośne plastry.
  8. W robocie kuchennym zmiksuj czosnek niedźwiedzi, ser, płatki migdałów i oliwę.
  9. Do powstałego pesto dodaj ugotowane i pocięte szparagi.
  10. Następnie ułóż je na dnie talerza a na wierzch dodaj filet łososia.

Bartek Kurpa/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości