Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy

Potrawy inspirowane zaleceniami św. Hildegardy z Bingen przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana i Marek Zaremba

Fot. East News

PIECZONY SELER Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ROZMARYNEM

Składniki na 2–3 porcje:

  • 1 bulwa selera
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka orzechów włoskich
  • sól himalajska lub morska
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Seler dokładnie umyj, wyszczotkuj lub obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą, wyłóż plastry selera, delikatnie posól, skrop delikatnie oliwą i piecz przez ok. 10 min w piekarniku z termoobiegiem.

Seler można również obsmażyć z obu stron na patelni. Na patelnię dodaj oliwę, podgrzej i dodaj gałązki rozmarynu. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj orzechy, dopraw delikatnie solą i wlej na seler umieszczony w miseczce.

Fot. East News

FENKUŁ Z SUSZONYM POMIDOREM

Składniki na 1–2 porcje:

  • 2 fenkuły (bulwy kopru włoskiego)
  • 6 suszonych pomidorów
  • Do dressingu
  • 1⁄2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1⁄3 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki estragonu
  • 1⁄3 łyżeczki tymianku suszonego lub świeży
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej

PRZYGOTOWANIE

Składniki dressingu dodaj do naczynia i zmiksuj, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Dopraw w razie potrzeby. Fenkuł wypłucz. Przekrój na pół, wykrój twardą część, posiekaj w bardzo cienkie piórka. Suszone pomidory wrzuć do wrzątku na 30 min. Wyciągnij, osusz, pokrój w podłużne paski. Możesz też użyć pomidorów z zalewy, wtedy wystarczy je odsączyć i posiekać w paseczki. Do miski włóż fenkuły oraz suszone pomidory, zalej dressingiem. Odstaw na min. 2 godz. Serwuj z chlebem lub podpłomykiem orkiszowym.

Fot. East News

TARTA ORKISZOWA Z BURAKIEM I SZPINAKIEM

Składniki na 1 tartę:

  • 2 szklanki ugotowanej dowolnej kaszy orkiszowej
  • 500 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3–4 upieczone buraki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1⁄3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3⁄4 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 3 jajka
  • sól himalajska lub morska
  • masło klarowane lub oliwa do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE

Szpinak opłucz, podsmaż na maśle z czosnkiem, dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw. Ugotowaną ciepłą kaszę orkiszową przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki masła klarowanego, słonecznik, wymieszaj. Ubij jajko, dodaj do masy i posól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Naczynie do pieczenia wysmaruj oliwą lub masłem klarowanym. Wyłóż masę i zwilżoną dłonią uformuj w naczyniu jak ciasto na tratę. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Plasterki buraka ułóż dookoła, kostkę wysyp na środek. Na buraki wyłóż listki szpinaku. Posyp świeżym tymiankiem. Do naczynia wlej mleko, wbij jajka, zetrzyj ząbek czosnku, dodaj gałkę muszkatołową i posól do smaku. Zmiksuj. Wylej delikatnie masę na buraki i szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C, piecz ok. 25–30 min.

Fot. East News

ORKISZ Z WARZYWAMI, IMBIREM I NUTĄ KURKUMY

Składniki na 1–2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanego orkiszu, orkiszowej kaszy lub płatków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1⁄3 małego selera
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1⁄3 łyżeczki kurkumy
  • 1⁄3 szklanki wody
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól himalajska lub morska
  • olej kokosowy lub oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kłącze imbiru zetrzyj na drobniutkiej tarce. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz kokosowy, wrzuć starte warzywa, imbir, kurkumę i posól do smaku. Przesmaż ok. 1 min, mieszając. Wlej troszkę wrzątku i duś ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ugotowany orkisz, wymieszaj, serwuj z natką pietruszki. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości