Mazurek bakaliowy
Składniki ciasta:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 20 g kakao
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kakao mieszamy ze śmietaną, mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę z kakao oraz szczyptę soli. Wyrabiamy szybko ciasto, wypiekamy cienki spód.
Składniki:
- 1 opakowanie masa kajmakowej
- 150 g migdałów
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g daktyli
- 150 g rodzynek
- 100 g fig
- 150 g czekolady
- 8 białek
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, orzechy uprażyć w piecu obrać. Figi, daktyle posiekać. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania. Do białek dodajemy startą czekoladę, bakalie. Wszystko razem mieszamy i rozsmarowujemy na wypieczonym spodzie. Wstawiamy do piekarnika, temperatura 100 stopni na około 50 minut. Na upieczony mazurek wyciskamy lub rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.
Zobacz też: Jare Gody czy Wielkanoc? Jak obchodzono słowiańskie święto wiosny? >>>
Mazurek czekoladowo-kajmakowy
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche. Ciastem wykładamy dno blaszki i podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni. Pamiętajmy aby przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem w paru miejscach, to zapobiegnie powstawaniu podnoszenia się ciasta.
Składniki:
- 1 opakowanie masa kajmakowej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany 36%
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, łączymy na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę pomarańczową, lekko podgrzaną masę kajmakową, na to wylewamy kleksy z czekolady i śmietany. Za pomocą wykałaczki malujemy wzorki . Gotowe.
Zobacz też: Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Porady Anny Lewandowskiej
Mazurek pralinowy – duża pisanka
Składniki:
- 2 opakowania masa kajmakowej
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g ciemnej czekolady
- wafle andruty
Przygotowanie:
Orzechy laskowe drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do jednej puszki masy. Andruty wycięte w owal jak duże jajko strusia przekładamy powstałą masą, składamy kilka pięterek. Wierzch dociskamy tacą i np. kamieniem. Wierzch dekorujemy masą kajmakową z drugiej puszki.
Zobacz też: Barwienie jajek - naturalne i domowe sposoby
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN