Mazurki Andrzeja Polana - bakaliowy, czekoladowy, pralinowy - przepisy wielkanocne

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mazurki: bakaliowy, pralinowy czekoladowo-kajmakowy! Mazurki- ciasta z polską duszą!

Mazurek bakaliowy

Składniki ciasta:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 20 g kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kakao mieszamy ze śmietaną, mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę z kakao oraz szczyptę soli. Wyrabiamy szybko ciasto, wypiekamy cienki spód.

Składniki:

  • 1 opakowanie masa kajmakowej
  • 150 g migdałów
  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g daktyli
  • 150 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 150 g czekolady
  • 8 białek
  • 250 g cukru

Przygotowanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, orzechy uprażyć w piecu obrać. Figi, daktyle posiekać. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania. Do białek dodajemy startą czekoladę, bakalie. Wszystko razem mieszamy i rozsmarowujemy na wypieczonym spodzie. Wstawiamy do piekarnika, temperatura 100 stopni na około 50 minut. Na upieczony mazurek wyciskamy lub rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.

Zobacz też:  Jare Gody czy Wielkanoc? Jak obchodzono słowiańskie święto wiosny? >>> 

Mazurek czekoladowo-kajmakowy

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche. Ciastem wykładamy dno blaszki i podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni. Pamiętajmy aby przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem w paru miejscach, to zapobiegnie powstawaniu podnoszenia się ciasta.

Składniki:

  • 1 opakowanie masa kajmakowej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, łączymy na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę pomarańczową, lekko podgrzaną masę kajmakową, na to wylewamy kleksy z czekolady i śmietany. Za pomocą wykałaczki malujemy wzorki . Gotowe.

Zobacz też: Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Porady Anny Lewandowskiej

Mazurek pralinowy – duża pisanka

Składniki:

  • 2 opakowania masa kajmakowej
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g ciemnej czekolady
  • wafle andruty

Przygotowanie:

Orzechy laskowe drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do jednej puszki masy. Andruty wycięte w owal jak duże jajko strusia przekładamy powstałą masą, składamy kilka pięterek. Wierzch dociskamy tacą i np. kamieniem. Wierzch dekorujemy masą kajmakową z drugiej puszki.

Zobacz też: Barwienie jajek - naturalne i domowe sposoby

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości