Mikołaj Rey i pieczarki portobello
Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>>
Ile czasu zajmuje wyhodowanie pieczarki portobello - Władysław Musielak - producent grzybów portobello?
Od kiełkowania, do produktu gotowego do spożycia - po pięciu dniach już mamy portobello.
Jakie dania z portobello poleca Beata Musiałek - producentka grzybów?
Szynka, lub wędzony boczek, trochę cebuli, czosnku. Wszystko mieszamy, faszerujemy tym pieczarkę, wstawiamy na 20 minut do piekarnika i... gotowe!
Zobacz też: Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem >>>
Portobello wg przepisu Mikołaja Reya:
- Siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy je na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.
- Dodajemy pęczak
- W tym czasie - półmisek smarujemy masłem i posypujemy świeżym tymiankiem
- Gdy pęczak się "zeszkli" - na patelnię wlewamy około szklanki białego wina i czekamy aż wyparuje zostawiając sam aromat.
- Dolewamy przygotowany wcześniej bulion i czekamy aż pęczak go wchłonie.
- Pieczarki portobello układamy w przygotowanym półmisku dodając do każdego kapelusza odrobinę masła i czosnku. Grzyby na półmisku również delikatnie podlewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
- Pęczak doprawiamy startą skórką z cytryny, fetą i natką pietruszki
- Tak przygotowaną masą faszerujemy upieczone grzyby, posypujemy startym parmezanem i cheddarem. Wstawiamy na kilku minut do piekarnika i ... gotowe.
Smacznego.
Zobacz też: Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę? >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: