Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem

Pomidory na świątecznym obiedzie
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną

Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie! >>>

Leczo z bakłażanem i granatem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku czosnku
  • 1/2 opakowania czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka wywaru z jarzyn
  • papryczka chilli
  • szczypta oregano
  • szczypta papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kolendra do dekoracji

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Chili i czosnek posiekaj a cebulę pokrój w piórka. Na łyżce oliwy podsmaż czosnek, cebulę i chili. Dodaj bakłażana, paprykę i chwilę podsmażaj. Podlej wodą lub wywarem i duś pod przykryciem . Następnie dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwki, miód i zioła. Przed podaniem udekoruj kolendrą, płatkami migdałowymi i granatem.

Zobacz też: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony >>>

Kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem

Składniki:

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • 10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
  • 600 m pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • świeży koperek do dekoracji
  • 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe i zielony pieprz. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese >>>

Biała kiełbasa z pomidorową kapusta kiszoną

  • 8 chudych białych kiełbasek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 10 pieczarek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 500 g opłukanej i odciśniętej kapusty kiszonej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta oregano
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek pokrojony w plastry i gałązkę rozmarynu. Ułóż kiełbasy i podsmażaj z każdej strony. Następnie dodaj sól, pieprz i pieczarki pokrojone w plastry. Chwilę razem podsmażaj. Obok w garnku podgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i sos sojowy oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem aż kapusta zmięknie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dodaj przyprawy i przecier oraz pomidory w puszce. Duś jeszcze chwilę i na koniec dodaj pestki dyni oraz kapary. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj razem z kiełbaskami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości