Tortilla po meksykańsku to propozycja dla osób, które lubią dobrze doprawione, pikantne potrawy. Jak większość dań z Meksyku, również tortilla z kurczakiem charakteryzuje się ostrym i wyraźnym smakiem. Miłośnicy kuchni meksykańskiej na pewno polubią tę potrawę. Meksykańska tortilla z kurczakiem – jak ją zrobić?
Tortilla meksykańska z kurczakiem – przepis
Przygotowując tortillę meksykańską, będziemy musieli zaopatrzyć się w składniki charakterystyczne dla wielu dań pochodzących z Meksyku: czerwoną fasolę, kukurydzę, słodką paprykę. Dobrze doprawiony kurczak świetnie komponuje się z tymi składnikami, a wszystkie produkty zawinięte w pszenną tortillę tworzą pyszną potrawę, która sprawdzi się świetnie jako syty obiad lub kolacja. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli w stylu meksykańskim z kurczakiem na dwie porcje obiadowe to:
· 4 pszenne tortille,
· 2 piersi z kurczaka,
· opakowanie kukurydzy konserwowej,
· opakowanie czerwonej fasoli kidney,
· czerwona papryka,
· 2 pomidory,
· cebula czerwona,
· łyżeczka ostrej papryki,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· kilka kawałków sałaty,
· 4 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
2. Czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą i słodką paprykę, sól, pieprz i olej mieszamy z dwoma łyżkami oleju na marynatę.
3. Kawałki kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy kawałki kurczaka do czasu, aż się lekko zarumieni.
5. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy i wszystko mieszamy w misce.
6. Tortille kładziemy na gorącej, suchej patelni na 2-3 minuty, do czasu, aż zrobią się miękkie.
7. Na tortille kładziemy kolejno kawałki sałaty, warzywa i kawałki kurczaka.
8. Tortille dokładnie zawijamy i przygniatamy. Smacznego!
Tortille w stylu meksykańskim z kawałkami kurczaka możemy podać z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Żeby przygotować smaczny sos czosnkowy, wystarczy wymieszać 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Jak zrobić tortillę z kurczakiem i sosem meksykańskim?
Tortillę możemy również przygotować z pysznym pikantnym sosem meksykańskim. Żeby urozmaicić danie, możemy zapiec tortille w piekarniku. Dzięki temu uzyskamy chrupiące placki pszenne z pysznym farszem, polane smacznym, dobrze doprawionym sosem pomidorowym i posypane serem. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z sosem meksykańskim i kurczakiem na dwie porcje obiadowe to:
· 4 pszenne tortille,
· 0,5 kg piersi z kurczaka,
· opakowanie kukurydzy konserwowej,
· opakowanie czerwonej fasoli kidney,
· 4 duże pomidory,
· cebula,
· 20 dag sera żółtego lub mozzarella,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· ½ łyżeczki płatków chilli,
· łyżeczka oregano,
· łyżka liści świeżej bazylii,
· szczypta pieprzu cayenne,
· 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy wrzątkiem, następnie usuwamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Pokrojone pomidory miksujemy blenderem na jednolitą masę i zagotowujemy w małym garnku.
3. Do sosu pomidorowego dodajemy przyprawy: pieprz cayenne, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane liście bazylii, oregano, słodką paprykę i płatki chilli.
4. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka, smażymy na wolnym ogniu do czasu, aż się lekko zarumieni.
6. Do podsmażonego mięsa dodajemy połowę pomidorowego sosu.
7. Na patelnię wrzucamy kukurydzę i czerwoną fasolę, pozostawiamy na ogniu przez 2-3 minuty.
8. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty, do czasu, aż staną się miękkie.
9. Ser żółty lub mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
10. Na każdą z tortilli nakładamy kawałki kurczaka z kukurydzą i fasolą czerwoną w sosie. Dodajemy nieco startego sera i dokładnie zawijamy boki tortilli.
11. Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, po czym układamy tortille obok siebie.
12. Na wierzch wlewamy resztę pomidorowego sosu i posypujemy go serem.
13. Tortille zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Smacznego!
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku będzie z pewnością smakować miłośnikom kuchni meksykańskiej. Tortillę można podać na obiad lub kolację – chrupiące placki pszenne z farszem z kurczakiem o wyrazistym pikantnym smaku to sycące, smaczne danie. Tortillę można również pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować jako przekąski na imprezie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN