Pyszne ciasto czekoladowo-bananowe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki na 10 porcji:
· 100 ml oleju słonecznikowego,
· 175 g cukru pudru,
· 175 g mąki pszennej (aby uzyskać ciasto bezglutenowe , możesz użyć mąki bez glutenu),
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· 4 łyżki kakao,
· 100 g kawałków czekolady,
· 175 g bardzo dojrzałych bananów,
· 3 średnie jajka,
· 50 ml mleka.
Na wierzch:
· 100 g czekolady mlecznej,
· 100 ml kwaśnej śmietany,
· garść chipsów z suszonych bananów.
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160℃ w funkcji termoobiegu. Niewielką ilością oliwy wysmaruj formę do chleba, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę.
2. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj jedno jajko i 2 żółtka, następnie dodaj olej i mleko. Ubij białka, aż będą sztywne. Do suchych składników dodaj najpierw masę bananową, a później wmieszaj białka. Całość wprowadź do formy i piecz przez 1 godzinę i 10-15 minut.
3. Wyjmij ciasto i połóż, aby wystygło. Aby przygotować krem na wierzch, rozpuść czekoladę i śmietanę w misce nad garnkiem ledwie gotującej się wody. Włóż do lodówki, aż krem będzie nadawał się do smarowania. Wyjmij ciasto z formy, posmaruj kremem i posyp chipsami z suszonych bananów. Smacznego!
Przepis na banoffee, czyli ciasto bananowo-karmelowe ze śmietaną
Banoffee to połączenie bananów z toffi. Takie ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo, a przygotowanie go jest o tyle proste, że nie wymaga nawet pieczenia.
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki na 8 porcji:
Na spód:
· 75 g masła,
· 200 g herbatników.
Na karmelowe wypełnienie:
· 150 g cukru trzcinowego,
· 150 g masła,
· 397 g skondensowanego mleka,
· szczypta soli morskiej.
Na wierzch:
· 2 dojrzałe banany,
· 150 ml bitej śmietany,
· 100 g startej czekolady mlecznej.
Przygotowanie:
1. Zacznij od spodu. Na średniej wielkości patelni rozpuść masło. Włóż herbatniki do torebki i rozgnieć je wałkiem lub rozdrobnij je w robocie kuchennym.
2. Przesyp okruszki do patelni z masłem i wymieszaj. Przelej całość do tortownicy o średnicy 23 cm. Rozprowadź po spodzie i bokach. Włóż tortownicę do lodówki na 30 minut, aby usztywnić spód.
3. W międzyczasie przygotuj karmel. Podgrzej na średnim ogniu cukier trzcinowy i masło w rondelku. Kiedy cukier się rozpuści, wymieszaj całość, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj skondensowane mleko i sól. Zagotuj, następnie odstaw.
4. Wyjmij spód z lodówki i zalej go karmelem.
5. Do dużej miski dodaj śmietanę i ubij, aż będzie lekko sztywna. Pokrój banany na plasterki i rozłóż na cieście, przykryj je bitą śmietaną. Oprósz ciasto startą czekoladą.
6. Wyjmij ciasto z tortownicy.
Banoffee gotowe!
Tort bananowy z czekoladą - przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Składniki na 10 porcji:
· 110 g masła (w temp. pokojowej),
· 1½ szklanki cukru trzcinowego,
· 3 jajka,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· ½ łyżeczki soli,
· 2 bardzo dojrzałe banany,
· ½ szklanki mleka,
· 2 szklanki mąki,
· 1⅓ szklanki śmietany kremówki,
· 1¼ szklanki cukru,
· 2 łyżki syropu kukurydzianego,
· 110 g gorzkiej czekolady,
· 110 g masła,
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj oliwą 2 tortownice o średnicy 23 cm, wyłóż papierem, następnie wysmaruj je olejem.
2. Aby przyrządzić ciasto, miksuj w mikserze masło i cukier przez około 5 minut, aż masa będzie puszysta. Dodawaj stopniowo jajka, aż całość dobrze się wymiesza. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Następnie dorzuć rozgniecione wcześniej banany i miksuj na średniej mocy, aż całość dokładnie się wymiesza. Wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, następnie powoli miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej masę do tortownic.
3. Piecz ciasto około 30-35 minut. Wyjmij i zostaw, aby wystygło.
4. W międzyczasie przygotuj krem na wierzch: do małego rondelka wlej śmietanę, syrop, wsyp cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień na 5 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i masło, następnie mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól, następnie wlej krem do średniej miski stojącej w większej misce wypełnionej zimną wodą. Ubijaj krem mikserem, aż będzie gęsty i błyszczący.
5. Przenieś 1 warstwę ciasta na talerz i posmaruj kremem (¾ szklanki). Następnie nałóż drugą warstwę ciasta i nałóż pozostałą ilość kremu. Gotowe!
Zobacz film: Ciasto czekoladowe
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm