Z pewnością pamiętasz te momenty, kiedy w czasach twojego dzieciństwa na stole pojawiało się gorące i pachnące, pyszne i delikatne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Te radosne chwile, kiedy wspólnie z rodziną mogłeś delektować się wyśmienitym smakiem, mogą powrócić – wystarczy kilka chwil w kuchni, aby na twoim stole wylądowało aromatyczne i słodkie ciasto jogurtowe z rabarbarem!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – pyszny deser!
Ciasto z rabarbarem jogurtowe to doskonały pomysł na pyszny deser. Co ważne, domowe ciasto – w przeciwieństwie do produktów sklepowych lub tych pochodzących z wielu sieciowych piekarni – jest zrobione z naturalnych składników. Dzięki temu nie wywiera negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Warto wiedzieć, że rabarbar jest niezwykle zdrowy. Ma delikatnie kwaśny smak, jednak im bardziej jest czerwony, tym tak naprawdę jest słodszy. A zatem, jeśli chcesz cieszyć się bardziej kwaśnym ciastem jogurtowym z rabarbarem , wybierz bardziej zielony, a jeśli słodszym – bardziej czerwony. Rabarbar ma zaledwie 9 kcal w stu gramach. Ma też niski indeks glikemiczny. Dzięki temu świetnie sprawdza się w diecie osób, które chcą pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów. Możesz swobodnie kupić nieco więcej rabarbaru i część przeznaczyć na ciasto jogurtowe z rabarbarem, część przegryzać zamiast słodyczy, a resztę zamrozić – dzięki temu również zimą będziesz mógł cieszyć się ciastem z rabarbarem jogurtowym.
Właściwości zdrowotne rabarbaru są bardzo szerokie. Zawiera on dużo witaminy C i E, beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, a także witamin z grupy B. Ma on silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed nadmierną aktywnością wolnych rodników. Podnosi również odporność organizmu! Czas zatem na ciasto jogurtowe z rabarbarem!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis
Aby przygotować ciasto jogurtowe z rabarbarem, potrzebujesz:
· jeden duży jogurt naturalny – najlepiej gęsty, około 350 gramów,
· 450 gramów mąki pszennej,
· 4 jajka,
· szklanka cukru,
· pół szklanki oleju,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· kilogram rabarbaru.
Przygotowanie ciasta jogurtowego z rabarbarem jest wyjątkowo proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni – w czasie, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, Ty swobodnie zdążysz przygotować ciasto.
Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej jogurt naturalny, do drugiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie zmiksuj składniki z drugiej miski. W tym czasie jogurt nabierze temperatury pokojowej. Dodaj do niego olej i jajka. Dokładnie wymieszaj.
Następnie połącz składniki z obydwu misek – delikatnie je wymieszaj. Pamiętaj, że zbyt długie mieszanie składników może zepsuć ciasto.
Gotowe ciasto wyłóż na blaszce. Na wierzchu ułóż umyty i pokrojony rabarbar. Im więcej owoców, tym smaczniejsze będzie ciasto, a jego wartość odżywcza wzrośnie. Piecz ciasto jogurtowe z rabarbarem przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Twoje ciasto jogurtowe z rabarbarem jest gotowe! Placek jogurtowy z rabarbarem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji – robi wrażenie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi zabłyśniesz w każdym miejscu, w którym pojawisz się z ciastem jogurtowym z rabarbarem.
Pomysły na ciasto jogurtowe z rabarbarem
Możesz dowolnie eksperymentować – ciasto jogurtowe z rabarbarem jest bardzo podatne na różnego typu połączenia. Możesz przygotować ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami lub ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką – dzięki temu będzie bardziej słodkie i chrupiące. Ciekawym pomysłem jest również ciasto jogurtowe z rabarbarem i budyniem – wystarczy na wierzchnią warstwę nałożyć budyń śmietankowy lub waniliowy, aby ciasto było bardziej słodkie i kremowe. Jeśli robisz ciasto jogurtowe z rabarbarem i budyniem, również zapiekaj je około 45 minut.
Jak widzisz, przepis na szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naprawdę prosty – wystarczy przygotować kilka składników i spędzić chwilę w kuchni, aby przez kilka kolejnych dni twoje podniebienie było rozpieszczane przez jogurtowiec z rabarbarem . Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN