Przepisów na ciasto drożdżowe jest prawdopodobnie tyle, ilu jest kucharzy – choć podstawa przepisu jest identyczna, każdy z nas dodaje coś od siebie lub lekko modyfikuje ciasto. Oto sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami. A może skusisz się na ślimaki drożdżowe? Zadowolenie na twarzach Twoich bliskich gwarantowane – na Twojej oczywiście również!
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z rodzynkami to doskonały pomysł na pyszny, a jednocześnie niezbyt tuczący deser. Z pewnością jest ono doskonałą alternatywą dla sklepowych ciast, pełnych niezdrowych dodatków i konserwantów, a także dla kalorycznych ciasteczek czy batoników. Jednocześnie placek drożdżowy z rodzynkami jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niedrogi – wystarczy kilka składników, aby już za kilka godzin cieszyć się wspaniałym aromatem świeżego, miękkiego ciasta drożdżowego , którego zapach będzie roznosił się po całym domu. Nie bez powodu ciasto drożdżowe z rodzynkami znika zawsze w błyskawicznym tempie! Co istotne, ciasto drożdżowe z rodzynkami jest bardzo podatne na różnego typu eksperymenty – możesz jeść je samodzielnie lub dodawać do ciasta rodzynki, świeże owoce – w szczególności te sezonowe. Jabłka, śliwki, gruszki, maliny, wiśnie, jagody – ciasto drożdżowe doskonale łączy się z niemal wszystkimi owocami, a świeże owoce sprawiają, że jest ono delikatnie kwaśne i bardziej orzeźwiające. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie ślimaków drożdżowych – te sprawią najwięcej frajdy, w szczególności dzieciom. Jak zrobić doskonałe wilgotne ciasto drożdżowe z rodzynkami ?
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami
Szukasz inspiracji na pyszne ciasto drożdżowe ? Oto niezawodny i wielokrotnie sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami (na 12 porcji). Wystarczy kilka składników:
· 0,5 kilograma mąki,
· pół kostki drożdży,
· 2 szklanki mleka,
· pół kostki margaryny do pieczenia ciast,
· 4 łyżki cukru,
· szklanka mleka 3,2% tłuszczu ,
· 3 jajka,
· rodzynki – w zależności od upodobań, około 3-4 łyżki.
Przygotowanie:
Na początku musisz przygotować rozczyn. W tym celu do miski włóż drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlej szklankę ciepłego (ale nie gorącego) mleka i odstaw je w ciepłym miejscu na pół godziny. Możesz zostawić ciasto blisko grzejnika, włączonego piekarnika lub w kuchni, jeśli jest ciepło. Ciasto powinno w tym czasie zwiększyć swoją objętość około 4-5 razy. Jeśli tak się nie stanie, musisz przygotować je od nowa.
Następnie zacznij przygotowywać ciasto. Do dużej miski wsyp cukier, mąkę i masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i jajka i wymieszaj ponownie – ciasto powinno być idealnie gładkie. Standardowy czas wyrabiania ciasta to około 15 minut. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw na 1,5 godziny.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i dodaj do niego rodzynki. Przygotuj blaszkę 20x30 centymetrów i zapiekaj ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Kiedy ciasto będzie miało złoty kolor, wyjmij je z pieca. Pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami gotowe! Smacznego!
Możesz dowolnie modyfikować przepis, na przykład przygotowując ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką lub z rodzynkami i skórką pomarańczową . Świetnym rozwiązaniem, na przykład na śniadanie, będą również bułeczki drożdżowe z rodzynkami i cynamonem – wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia i upiec je na pół godziny przed śniadaniem. Tak przygotowane bułeczki drożdżowe z rodzynkami i cynamonem będą z pewnością ciekawym urozmaiceniem i dobrą alternatywą dla sklepowych drożdżówek.
Ślimaki drożdżowe z rodzynkami
Ślimaki drożdżowe z rodzynkami wymagają nieco więcej czasu, ponieważ musisz dobrze pozwijać ciasto. Efekt jednak wart jest tego wysiłku! Aby przygotować ślimaki drożdżowe z rodzynkami , musisz mieć ciasto jak w poprzednim przepisie. Kiedy będzie gotowe, wystarczy pozwijać fantazyjne ślimaki drożdżowe – pamiętaj, że podczas pieczenia zwiększą swoją objętość, dlatego staraj się przygotować raczej niewielkie ślimaki drożdżowe. Wystarczy piec w 160 stopniach przez 30 minut. Po tym czasieTwoje ślimaki drożdżowe z rodzynkami będą gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN