Owoc awokado zawiera w sobie bardzo dużo cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Ma też ciekawy i charakterystyczny smak. Dlatego wiele osób zastanawia się nad tym, jak sadzić awokado w domu. W związku z tym, można zanotować wzrost wyszukiwań w internecie zagadnień takich jak: „pestka awokado sadzenie” czy „sadzonka awokado”. A jak się okazuje, sadzenie awokado w domu nie jest wcale takie trudne.
Jak zasadzić awokado z pestki?
Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, który pokazuje, jak posadzić pestkę awokado , by wykiełkowała i w jaki sposób pielęgnować roślinę, aby wydała owoce.
Jak posadzić awokado – krok pierwszy ukorzenienie rośliny
Zanim zabierzemy się za sadzenie pestki awokado, musimy ją pozyskać ze świeżego owocu . W tym celu przekrajamy dojrzałe awokado na pół, tak jak przy jego obieraniu. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie i dokładnie, aby nie naruszyć powierzchni pestki. Jeżeli ją uszkodzimy, może okazać się, że nie wyrośnie z niej awokado. Sadzenie takiej pestki będzie więc bardzo ryzykowne – może okazać się, że pestka w ogóle nie wykiełkuje.
Jeżeli chcemy, aby z pestki powstała sadzonka awokado, musimy wbić w nią kilka wykałaczek. Dwie lub trzy wykałaczki wbija się w dolną część pestki. Tak przygotowaną pestkę należy umieścić na słoiku wypełnionym wodą. Wody powinno być tyle, aby dolna część pestki była zanurzona na około 1/3 wysokości całej pestki. W wodzie powinna się znajdować bardziej owalna część, zaś u góry spiczasta.
Awokado zaczyna kiełkować po około miesiącu od przygotowania pestki do sadzenia. Możemy wtedy zaobserwować pierwsze pęknięcia, przez które będą wychodziły kolejne korzenie, a z czasem i łodyga.
Sadzenie awokado z pestki – kiedy roślinę należy wsadzić do ziemi?
Z sadzeniem awokado pozyskanym z pestki , musimy poczekać, aż roślina dobrze się ukorzeni. Najczęściej jest to moment, gdy słoik, na którym uprawiamy roślinę w pierwszym etapie, w całości zostanie zapełniony jej korzeniami. Pestkę od rośliny oddziela się zazwyczaj w momencie, gdy pojawi się łodyga i będzie miała już kilka, kilkanaście centymetrów.
Awokado – sadzonka z pestki – wybór doniczki i stanowiska
Jesteśmy już na etapie, kiedy została oddzielona od rośliny pestka awokado. Sadzenie do ziemi jest bardzo istotnym elementem . Trzeba pamiętać, że doniczka, do której wsadzimy roślinę, jako pierwszej powinna mieć wymiary zbliżone do pojemnika (słoika), w którym roślina była ukorzeniana. Jeżeli natomiast chodzi o wybór gleby, to powinna ona być żyzna i bogata w próchnicę, a także dobrze utrzymywać wilgoć, gdyż awokado jest rośliną, która bardzo lubi wilgotne podłoże.
Jeżeli natomiast chodzi o stanowisko dla awokado, to trzeba pamiętać o tym, aby nie stawiać go w pełnym słońcu. Stanowisko ma być ciepłe – około 20 stopni, ale znajdować się w miejscu pozwalającym na uzyskanie półcienia. Jeżeli lato jest ciepłe i mamy taką możliwość, roślinę można przenieść na balkon lub do ogrodu. Kiedy się ochłodzi, powinna ona z powrotem znaleźć się w domu.
Jak sadzić pestkę awokado – najważniejsze informacje dotyczące pielęgnacji rośliny
Jak to zostało wyżej wspomniane, awokado jest rośliną, która lubi wilgotne podłoże , dlatego trzeba dbać o regularne podlewanie. Nie można jednak jej przelewać, gdyż może zmarnieć. W okresie zimowym roślinę można podlewać nieco rzadziej.
Istotne jest też przesadzanie awokado w miarę jego wzrostu do większych doniczek. Początkowo, gdy roślina jest młoda i bardzo szybko rośnie, może okazać się koniecznym jej przesadzanie każdego roku. Z czasem, gdy tempo wzrostu zmaleje, awokado będzie można przesadzać znacznie rzadziej np. raz na trzy lata.
Decydując się na domową uprawę awokado , musimy mieć na względzie to, że pierwsze owoce uzyskamy po około czterech, a nawet sześciu latach od zasadzenia rośliny. Owoce są dobre do spożycia po około ośmiu miesiącach od pojawiania się na roślinie. Jednak taki trud i czekanie się będą bardzo opłacały. Jeżeli roślina raz wyda owoce będzie je rodzić jeszcze przez kolejnych kilkadziesiąt lat.
Trzeba też pamiętać o tym, że awokado zawiera persin. Jest to substancja, która znajduje się w dużych ilościach w niedojrzałych owocach i może być szkodliwa dla zwierząt domowych. U ludzi spożycie niedojrzałego owocu może spowodować reakcję alergiczną.
Zobacz także: Cytrusy, awokado, pomidory - jak je wyhodować z pestek?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN