Pyszne ciasto jogurtowe z budyniem!

Ciasto jogurtowe przykryte warstwą lukru.
Fot. Martin Willmann EyeEm / Getty Images
Szukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z budyniem? Oto nasza niezawodna receptura – szybki sposób na ciasto jogurtowe, które zawsze się udaje!

Ciasto jogurtowe z budyniem to najlepszy sposób na spędzenie długich, jesiennych wieczorów. Wystarczy kawałek tego rozpływającego się w ustach ciasta, gorąca herbata z malinami i ciepły koc – i przepis na jesienny wieczór gotowy!

Ciasto jogurtowe z budyniem

Bez wątpienia ciasto jogurtowe z budyniem to jeden z tych deserów, które uwielbiamy najbardziej – delikatne, wilgotne i kruche ciasto, połączone ze słodkim kremowym budyniem szybko rozwieje wszystkie smutki i rozpieści nasze kubki smakowe – nawet te najbardziej wymagające! Co ważne, przygotowanie pysznego ciasta jogurtowego z budyniem jest bardzo proste – wystarczy kilka składników, aby delektować się smakowitym deserem.

Ciasto jogurtowe z budyniem to również ciekawa i o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy, ciastek i ciast – niejednokrotnie zawierają one mnóstwo niezdrowych konserwantów, dodatków chemicznych i barwników, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Z tego powodu warto samodzielnie przygotować ciasto jogurtowe z budyniem , aby móc bez wyrzutów sumienia delektować się słodkim smakiem.

Z pewnością pamiętasz czasy swojego dzieciństwa, kiedy to Twoja mama lub babcia przygotowywały ciasto jogurtowe z budyniem – delikatne, a zarazem wyraziste w smaku, pozostało ulubionym deserem wielu z nas. Dzisiaj warto wrócić do tych wspaniałych czasów i samodzielnie przygotować szybkie ciasto jogurtowe z budyniem ! Proporcje podane są na 12 porcji.

Przepis na ciasto jogurtowe z budyniem

Aby przygotować szybkie ciasto jogurtowe z budyniem , potrzebujesz:

· jeden duży jogurt naturalny – najlepiej gęsty, około 350 gramów,

· 450 gramów mąki pszennej,

· 4 jajka,

· szklanka cukru,

· pół szklanki oleju,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,

· 2 łyżki cukru,

· 500 ml mleka.

Przygotowanie szybkiego ciasta jogurtowego z budyniem jest bardzo proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni – dzięki temu zanim przygotujesz ciasto, piekarnik będzie już nagrzany i gotowy na nasz smakowity deser.

Do jednej miski włóż cały jogurt naturalny. Do drugiej wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier i dobrze wymieszaj – warto użyć miksera, który dobrze poradzi sobie z cukrem. Następnie do miski z jogurtem dodaj jajka oraz olej i również dokładnie wymieszaj. Przelej mieszankę jogurtu, jaj i oleju do miski ze składnikami sypkimi i całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj. Konsystencja ciasta ma być bardzo gęsta, jednak zbyt długie mieszanie lub miksowanie może spowodować, że zamiast pysznego ciasta jogurtowego z budyniem będzie zakalec.

W międzyczasie przygotuj budyń – według przepisu na opakowaniu, i poczekaj aż trochę wystygnie. Nie może jednak całkowicie stracić temperatury. Do blaszki przełóż wcześniej przygotowane ciasto, a na wierzch wylej budyń. Możesz nałożyć go łyżką i wyrównać, aby ciasto jogurtowe z budyniem wyglądało bardziej estetycznie. I gotowe – wystarczy zapiekać przez 45 minut w rozgrzanym już piekarniku. Prawda, że przepis na ciasto jogurtowe z budyniem jest błyskawiczny, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania największych smakoszy?

Zobacz film: Ciasto jogurtowe z truskawkami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Placek jogurtowy z budyniem i owocami

Niemal w przypadku każdego ciasta na smak doskonale wpływają owoce – warto dodawać je do sernika, do ciasta drożdżowego oraz do ciasta jogurtowego z budyniem . W zależności od tego, na jakie owoce trwa sezon, możesz przygotować ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem , ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem – te najlepiej sprawdzą się jesienią. Warto również zrobić ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i budyniem , ciasto jogurtowe z budyniem i gruszkami oraz ciasto jogurtowe z rabarbarem i budyniem . Jak je wykonać? Wykorzystaj powyższy przepis, jednak na warstwę ciasta wyłóż pokrojone owoce. Dopiero na wierzchu owoców nałóż budyń – delikatna masa budyniowa delikatnie pokryje owoce i ciasto i sprawi, że całość będzie idealnie współgrała pomiędzy słodkim i kremowym a orzeźwiającym kwaskowym smakiem! Możesz również przygotować babkę jogurtową z budyniem – wystarczy użyć innej blaszki!

Jak widzisz, ciasto jogurtowe z budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu i możesz dowolnie eksperymentować, dodając ulubione sezonowe owoce. Dzięki temu wzrośnie również wartość odżywcza ciasta, bo jak wiadomo, owoce to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, które są nam tak potrzebne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia – szczególnie jesienią, to właśnie wtedy ciasto jogurtowe z budyniem sprawdzi się najlepiej!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości