Jajka po królewsku
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka masła
1/2 pęczka szczypiorku
4 rzodkiewki
100 g twarogu tłustego
4 łyżki śmietany 30%
1/2 pomidora
brioszka (bułka maślana lub chałka)
sól, pieprz
2 woreczki śniadaniowe
Przygotowanie:
Woreczki śniadaniowe wysmarować w środku masłem. Do woreczków wbić po jednym jajku, posolić i zawiązać szczelnie, by pozbyć się powietrza. W garnuszku zagotować wodę i wsadzić do niej woreczki z jajkiem. Gotować około 5 minut. Wyjąć woreczki, rozciąć, przełożyć jajka na talerzyk i odstawić. Brioszkę pokroić na dowolne kawałki i posmarować masłem. Pomidora pokroić w plastry, położyć na każdej kromce. Do miseczki wrzucić twaróg, dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i posiekaną rzodkiewkę. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twaróg ułożyć na brioszce. Na wierzchu ułożyć jajka w koszulce
Tosty na zielono
Składniki:
8 kromek pieczywa tostowego
1 łyżka masła
4 plastry sera mimolette
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
szczypta soli
Przygotowanie: Awokado obrać, wydrążyć pestkę i rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać oliwę, sól, pokroić w kostkę pomidora, cebulę oraz sok z cytryny. Odłożyć na bok. Chleb tostowy posmarować masłem od strony, która będzie przywierała do tostera. Na jednej części ułożyć ser i szynkę, zamknąć drugą kromką. Gotowy tost posmarować pastą z awokado.
Pulpety cielęce
Składniki:
300 g mielonej cielęciny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody gazowanej
1 por
1 łyżeczka masła
mąka do obtoczenia
Przygotowanie: Białą część pora pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle rozpuszczonym na rozgrzanej patelni. Dodać do reszty składników, z wyjątkiem mąki. Połączyć całość w misce i wyrabiać ręką do powstania jednolitej masy. Uformować w rękach małe kulki. Obtaczać w mące i gotować w czystej wodzie, bulionie lub przygotowanym wcześniej sosie 10 minut
Sos koperkowo – cytrynowy
Składniki:
1 szklanka bulionu
½ szklanki słodkiej śmietanki
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Wlać bulion do rondla razem ze śmietaną. Poczekać, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, miód i sól. Mieszać energicznie do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Pulpety drobiowe
Składniki:
300 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
1/3 pęczka natki pietruszki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka startego parmezanu
mąka do obtoczenia
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i miksować aż do wyrobienia masy. Uformować w rękach małe kulki. Obtaczać je w mące i gotować w czystej wodzie, bulionie lub przygotowanym wcześniej sosie około 10 minut. Można je obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć.
Sos koperkowy
Składniki:
1 szklanka bulionu
½ szklanki słodkiej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie: Zagotować bulion i dodać śmietanę. Doprawić kurkumą, solą, sokiem z cytryny i gotować, aż sos zgęstnieje. Koperek dodać na samym końcu
Makaron z sosem pieczarkowo – bazyliowym
Składniki:
4 pieczarki średniej wielkości
1 ząbek czosnku
listki z połowy doniczki bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego parmezanu
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zmiksować na sos konsystencji pesto. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN