Kuchnia dla taty

W naszej kuchni Tomasz Jakubiak wraz z siostrą Joanną zaprezentowali przepisy z którymi bez problemu poradzi sobie.... każdy tata :D

Jajka po królewsku

Składniki:

2 jajka

1 łyżeczka masła

1/2 pęczka szczypiorku

4 rzodkiewki

100 g twarogu tłustego

4 łyżki śmietany 30%

1/2 pomidora

brioszka (bułka maślana lub chałka)

sól, pieprz

2 woreczki śniadaniowe

Przygotowanie:

Woreczki śniadaniowe wysmarować w środku masłem. Do woreczków wbić po jednym jajku, posolić i zawiązać szczelnie, by pozbyć się powietrza. W garnuszku zagotować wodę i wsadzić do niej woreczki z jajkiem. Gotować około 5 minut. Wyjąć woreczki, rozciąć, przełożyć jajka na talerzyk i odstawić. Brioszkę pokroić na dowolne kawałki i posmarować masłem. Pomidora pokroić w plastry, położyć na każdej kromce. Do miseczki wrzucić twaróg, dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i posiekaną rzodkiewkę. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twaróg ułożyć na brioszce. Na wierzchu ułożyć jajka w koszulce

Tosty na zielono

Składniki:

8 kromek pieczywa tostowego

1 łyżka masła

4 plastry sera mimolette

4 plastry szynki szwarcwaldzkiej

1 pomidor

1 mała czerwona cebula

1 awokado

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy extra virgin

szczypta soli

Przygotowanie: Awokado obrać, wydrążyć pestkę i rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać oliwę, sól, pokroić w kostkę pomidora, cebulę oraz sok z cytryny. Odłożyć na bok. Chleb tostowy posmarować masłem od strony, która będzie przywierała do tostera. Na jednej części ułożyć ser i szynkę, zamknąć drugą kromką. Gotowy tost posmarować pastą z awokado.

Pulpety cielęce

Składniki:

300 g mielonej cielęciny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku

2 łyżki wody gazowanej

1 por

1 łyżeczka masła

mąka do obtoczenia

Przygotowanie: Białą część pora pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle rozpuszczonym na rozgrzanej patelni. Dodać do reszty składników, z wyjątkiem mąki. Połączyć całość w misce i wyrabiać ręką do powstania jednolitej masy. Uformować w rękach małe kulki. Obtaczać w mące i gotować w czystej wodzie, bulionie lub przygotowanym wcześniej sosie 10 minut

Sos koperkowo – cytrynowy

Składniki:

1 szklanka bulionu

½ szklanki słodkiej śmietanki

½ szklanki soku z cytryny

2 łyżki miodu

2 łyżeczki soli

Przygotowanie: Wlać bulion do rondla razem ze śmietaną. Poczekać, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, miód i sól. Mieszać energicznie do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Pulpety drobiowe

Składniki:

300 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka

1/3 pęczka natki pietruszki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka startego parmezanu

mąka do obtoczenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i miksować aż do wyrobienia masy. Uformować w rękach małe kulki. Obtaczać je w mące i gotować w czystej wodzie, bulionie lub przygotowanym wcześniej sosie około 10 minut. Można je obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć.

Sos koperkowy

Składniki:

1 szklanka bulionu

½ szklanki słodkiej śmietany

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie: Zagotować bulion i dodać śmietanę. Doprawić kurkumą, solą, sokiem z cytryny i gotować, aż sos zgęstnieje. Koperek dodać na samym końcu

Makaron z sosem pieczarkowo – bazyliowym

Składniki:

4 pieczarki średniej wielkości

1 ząbek czosnku

listki z połowy doniczki bazylii

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka startego parmezanu

4 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zmiksować na sos konsystencji pesto. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości