Humus z bobu
Składniki:
pieczywo na zakwasie okrągłe / ciabatta / bagietka
500 g świeżego bobu
1 pęczek marchewki młodej
2 ogórki
1 opakowanie selera naciowego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
100 ml oliwa z oliwek
10 listków mięty
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bób wrzuć do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 min. Po ugotowaniu zalej zimną wodą. Następnie obierz. Obrany bób wrzuć do miksera, wraz z kilkoma listkami mięty i zmiksuj, dodając stopniowo oliwę. Na koniec dopraw solą do smaku. Na suchej patelni upraż pestki dyni oraz słonecznika, aby stały się złociste i aromatyczne. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paluszki. Na podobne kawałki pokrój ogórka oraz selera naciowego. Humus z bobu posypany obficie pestkami podawaj z warzywami do maczania oraz pieczywem. Jest to idealna przystawka lub przekąska po treningu.
Pizza na cieście francuskim z pomidorami, szynką dojrzewającą, mozzarellą, bazylią
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 pomidory malinowe
2 kulki mozzarelli (po 125 g)
100 g szynki dojrzewającej parmeńskiej / szwarcwaldzkiej
1 pęczek bazylii
1 jajko z wolnego chowu
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto francuskie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wbij jajko do miseczki, rozbełtaj, posmaruj nim ciasto. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 15-20min., aż będzie złociste. Na upieczone ciasto ułóż plastry pomidora, kawałeczki mozzarelli, szynki oraz posyp listkami bazylii. Całość skrop oliwą, dopraw pieprzem i solą do smaku.
Truskawki z bezą i bitą śmietaną
Składniki:
1 l śmietany kremówki schłodzonej
4 op. gotowej bezy lub okrągłe blaty bezowe
1 kg truskawek
1 pęczek melisy
1 tabliczka czekolady gorzkiej
100 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Upraż płatki migdałowe na suchej, rozgrzanej patelni, aby stały się złociste i aromatyczne. Ubij śmietanę kremówkę na puszysty krem. Pokrusz bezę i wymieszaj z kremem. Pokrój truskawki na małą kosteczkę, połowę wrzuć do kremu z bezami i wymieszaj. Zetrzyj czekoladę na tarce lub przy pomocy noża zeskrob, aby powstały długie czekoladowe zawiniątka. Krem bezowy przełóż do miseczek, posyp każdą porcję migdałami oraz dodaj melisę. Deser podawaj schłodzony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN