Przepis na tort weselny

W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Tomasz Deker przygotował dla nas pyszny tort. Smacznego!

Tort

Biszkopt

Składniki:

450 g białka

300 g cukru pudru

450 g żółtek

200 g cukru pudru

400 g mąki kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

150 g masła płynnego, niegorącego

Przygotowanie:

Osobno ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, dodajemy ubitą pianę z żółtek i cukru, przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, dodając na koniec masło. Po połączeniu przekładamy do tortownicy i opiekamy w temperaturze 170 st. C.

Poncz:

500 g wody

400 g cukru

Przygotowanie:

Gotujemy i przestudzamy. Po przestudzeniu używamy do nasączania biszkopta.

Krem tonka:

3 kg śmietany 34 proc.

400 g cukru

3 szt. bobu tonka

45 g żelatyny

220 g wody (do żelatyny)

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem i tonką, na koniec dodajemy nasączoną i rozpuszczoną żelatynę.

Dekorujemy tort świeżymi owocami i kwiatami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości