Tort
Biszkopt
Składniki:
450 g białka
300 g cukru pudru
450 g żółtek
200 g cukru pudru
400 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej
150 g masła płynnego, niegorącego
Przygotowanie:
Osobno ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, dodajemy ubitą pianę z żółtek i cukru, przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, dodając na koniec masło. Po połączeniu przekładamy do tortownicy i opiekamy w temperaturze 170 st. C.
Poncz:
500 g wody
400 g cukru
Przygotowanie:
Gotujemy i przestudzamy. Po przestudzeniu używamy do nasączania biszkopta.
Krem tonka:
3 kg śmietany 34 proc.
400 g cukru
3 szt. bobu tonka
45 g żelatyny
220 g wody (do żelatyny)
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem i tonką, na koniec dodajemy nasączoną i rozpuszczoną żelatynę.
Dekorujemy tort świeżymi owocami i kwiatami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN