Prowansalska Tarta cebulowa „Pissaladiere”
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
1 szczypta soli
1 kg dużej cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
1 gałązka tymianku
1 słoik filetów anchois
12 czarnych oliwek
Sól
Przygotowanie:
Wlać przesianą mąkę do miski, dodać sól i masło pokrojone w bardzo małe kawałki. Połąć całość pracując delikatnie końcówkami palców, dodaj 50ml zimnej wody.Uformować kulę ciasta i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej 30 minut. Obrać cebulę i pokroić w pióra o grubości 0,5 cm. Umieść je na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody i szczyptą soli. Przykryj i gotuj przez 40 minut.Na koniec gotowania zdejmij pokrywkę, aby odparować maksymalną ilość soku, ale nie pozostawiaj cebuli aż do zabarwienia nie może się zarumienić. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C. Rozłóż ciasto w formie do tart lub do tortownicy. Dodaj schłodzoną cebulę nad ciastem, Na koniec Posypać tymiankiem i poukładać filety anchois. dodać oliwki, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 25 do 30 minut.Podać na gorąco, ciepło lub zimno.
Cebula faszerowana gorgonzola i orzechami
Składniki:
200 g gorgonzola
6 szt czerwonej cebuli
doniczka szałwii
150 g orzechów włoskich
30 g bułki tartej
20 ml oliwy z oliwek
6 szczypt drobnej soli
6 szczypt zmielonego pieprzu
10 gr soli gruboziarnistej
Przygotowanie:
Obierz cebulę i gotuj przez 30 minut w garnku z wrzącą, osoloną wodą (z grubą solą). Następnie przepuść je pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie odciąć na pół na 1/3 wysokość (jakby czapka). Usuń pierwsze warstwy zachowując 2 ostatnie zewnętrzne warstwy (największe). Posiekaj zdjęte wewnętrzne warstwy cebuli.
Drobno posiekaj szałwię, nakładając liście. Z grubsza zmiażdż orzechy, wymieszaj je ze posiekaną cebulą, 2 łyżkami oliwy i połowę gorgonzoli, a następnie przyprawiamy.
Wypełnić zewnętrzne warstwy cebuli tym farszem, przykryć pozostałą gorgonzolą, posypać bułką tartą i piec w temperaturze 200 ° C przez 10 min.
Cebulowy Chutney z figami i daktylami
Składniki:
500 g jędrnych, purpurowych fig prawie dojrzałych
250 g cebuli
120 g świeżych daktyli
75 g świeżego korzenia imbiru
65 cl octu z czerwonego wina
1 łyżka soli
250 g cukru blond lub brązowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżka posiekanego estragonu
Przygotowanie:
Przełóż figi pod strumieniem zimnej wody i dobrze je wysusz. Pozbywać ogony fig, i pokroić figi w plastry o grubości 1 cm. Obierz i posiekaj cebulę. Daktyle posiekaj na paski (zdejmij pestki).
Zetrzyj drobno imbiru. Do rondla wlać ocet, sól i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotować przez 5 minut. Dodać cebule, figi, daktyle, starty imbir, nasiona gorczycy i paprykę. Delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj liście estragonowe i zagotuj ostatnie 3 min. Zdejmij z ognia i wlej do słoików np. po dżemie.
Składniki:
1 kg żółtej cebuli
100 g masła
2 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
1,5 litr rosołu z kurczaka
1 bagietka na grzanki
250 g sera Gruyère
200 ml białego wina (półwytrawny)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN