Mięsna kuchnia DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazujące na mięsie. co powiecie na soczyste burgery z bobem, królika duszonego w warzywach czy sałatkę z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim?

Przepisy Piotra Kucharskiego

Królik duszony w warzywach

Składniki:

1 królik

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

100 g boczku

200 ml białego wytrawnego wina

2 czerwone cebule

2 młode marchewki

4 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

3-4 gałązki tymianku

5-6 liści szałwii

3-4 duże pomidory

sól i pieprz

ostra papryka w proszku

8 płatów makaronu lasagne

Przygotowanie:

Królika podzielić na kawałki, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać w dużym garnku olej i obsmażyć każdy z kawałków królika z każdej strony na złoty kolor. Jeśli garnek jest za mały, należy to zrobić kilka razy. Królika odłożyć na bok. W garnku przesmażyć przez chwilę pokrojony w kostkę boczek. Dolać wino i drewnianą szpatułką zeskrobać z dna co się przykleiło. Gdy wino się zredukuje, dodać pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Po chwili dodać pokrojoną w krążki marchew i pokrojoną paprykę. Całość przez chwilę dusić. Dodać królika, zioła. Podlać bulionem drobiowym lub wodą. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przykryć i dusić przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Ugotować makaron. Makaron ułożyć na talerzu, na wierzch ułożyć królika w sosie.

Bułki hamburgerowe

Składniki:

10 g drożdży

3 łyżka cukru

250 ml letniego mleka

3 żółtka

450-500 g mąki pszennej

szczypta soli

ok. 100 g miękkiego masła

białko

sezam

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 st. C. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 min.

Hamburgery z bobem

Składniki:

400 g antrykotu

300 g szpondra

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

4 plasterki sera cheddar

200 g bobu

1 papryczka chili

0,5 czerwonej cebuli

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i przemrozić przez około 2 godziny. Mięso zmielić raz na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, żeby wyrównać zawartość tłuszczu w całej mieszance oraz wymieszać przyprawy. Zmielić kolejny raz, żeby napowietrzyć. Po drugim mieleniu sformułować delikatnie w ringach po 150 g. Smażyć z każdej strony po ok. 2-3 min. Na każdy kawałek nałożyć plasterek sera i przykryć, żeby ser się rozpuścił. Bób ugotować w osolonej wodzie i rozdusić przy pomocy widelca, dodać posiekaną papryczkę i czerwona cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty.

Pastą posmarować bułki i nałożyć burgera.

Przepisy Anety Łańcuchowskiej

Omlet z szynką parmeńska i salsą z pomidora i ogórka

Składniki:

Omlet:

2 jajka

3 łyżki mąki owsianej

plasterek szynki parmeńskiej

plaster cebuli

średniej wielkości pomidor

0,5 awokado

świeża natka pietruszki i bazylia

sól, pieprz

łyżeczka oleju rzepakowego

Salsa:

średniej wielkości pomidor

0,25 długiego ogórka

plaster cebuli

sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekać plaster cebuli oraz szynkę parmeńską. Podsmażyć je na oleju rzepakowym.

Całość przełożyć do miseczki. Do miseczki dodać też mąkę, jajka, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, rozgniecione widelcem awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. W międzyczasie przygotować salsę, pokroić w drobną kostkę pomidora i ogórka. Wcześniej warzywa obrać ze skórki. Dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Omlet udekorować salsą warzywną.

Sałatka z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim

Składniki:

Sos tajski:

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki oleju sezamowego

Sałatka:

0,5 szkl. kaszy pęczak

300 g piersi z indyka

10 pomidorów koktajlowych

0,5 długiego ogórka

1 szkl. pokrojonej fasolki szparagowej

garść posiekanego szczypiorku

5 liści sałaty lodowej

garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Przygotować składniki na sos tajski. Do miseczki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Całość wymieszać w miseczce. Następnie umyć pierś z indyka, pokroić ją w drobną kostkę i polać mięso 1/3 sosu tajskiego. Mięso pozostawić w marynacie na ok. 30 min. Po 30 min. usmażyć je na łyżeczce oleju rzepakowego. Kaszę gotować w wodzie w proporcjach 1:2,5. W dużej misce zmieszać mięso z ugotowaną kaszą pęczak. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki, szczypiorek, ugotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową, sałatę lodową i posiekane orzeszki ziemne. Całość polać pozostałą porcją sosu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości