Przepisy Piotra Kucharskiego
Królik duszony w warzywach
Składniki:
1 królik
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
100 g boczku
200 ml białego wytrawnego wina
2 czerwone cebule
2 młode marchewki
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
3-4 gałązki tymianku
5-6 liści szałwii
3-4 duże pomidory
sól i pieprz
ostra papryka w proszku
8 płatów makaronu lasagne
Przygotowanie:
Królika podzielić na kawałki, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać w dużym garnku olej i obsmażyć każdy z kawałków królika z każdej strony na złoty kolor. Jeśli garnek jest za mały, należy to zrobić kilka razy. Królika odłożyć na bok. W garnku przesmażyć przez chwilę pokrojony w kostkę boczek. Dolać wino i drewnianą szpatułką zeskrobać z dna co się przykleiło. Gdy wino się zredukuje, dodać pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Po chwili dodać pokrojoną w krążki marchew i pokrojoną paprykę. Całość przez chwilę dusić. Dodać królika, zioła. Podlać bulionem drobiowym lub wodą. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przykryć i dusić przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Ugotować makaron. Makaron ułożyć na talerzu, na wierzch ułożyć królika w sosie.
Bułki hamburgerowe
Składniki:
10 g drożdży
3 łyżka cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka
450-500 g mąki pszennej
szczypta soli
ok. 100 g miękkiego masła
białko
sezam
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 st. C. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 min.
Hamburgery z bobem
Składniki:
400 g antrykotu
300 g szpondra
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
4 plasterki sera cheddar
200 g bobu
1 papryczka chili
0,5 czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i przemrozić przez około 2 godziny. Mięso zmielić raz na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, żeby wyrównać zawartość tłuszczu w całej mieszance oraz wymieszać przyprawy. Zmielić kolejny raz, żeby napowietrzyć. Po drugim mieleniu sformułować delikatnie w ringach po 150 g. Smażyć z każdej strony po ok. 2-3 min. Na każdy kawałek nałożyć plasterek sera i przykryć, żeby ser się rozpuścił. Bób ugotować w osolonej wodzie i rozdusić przy pomocy widelca, dodać posiekaną papryczkę i czerwona cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty.
Pastą posmarować bułki i nałożyć burgera.
Przepisy Anety Łańcuchowskiej
Omlet z szynką parmeńska i salsą z pomidora i ogórka
Składniki:
Omlet:
2 jajka
3 łyżki mąki owsianej
plasterek szynki parmeńskiej
plaster cebuli
średniej wielkości pomidor
0,5 awokado
świeża natka pietruszki i bazylia
sól, pieprz
łyżeczka oleju rzepakowego
Salsa:
średniej wielkości pomidor
0,25 długiego ogórka
plaster cebuli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekać plaster cebuli oraz szynkę parmeńską. Podsmażyć je na oleju rzepakowym.
Całość przełożyć do miseczki. Do miseczki dodać też mąkę, jajka, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, rozgniecione widelcem awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. W międzyczasie przygotować salsę, pokroić w drobną kostkę pomidora i ogórka. Wcześniej warzywa obrać ze skórki. Dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Omlet udekorować salsą warzywną.
Sałatka z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim
Składniki:
Sos tajski:
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju sezamowego
Sałatka:
0,5 szkl. kaszy pęczak
300 g piersi z indyka
10 pomidorów koktajlowych
0,5 długiego ogórka
1 szkl. pokrojonej fasolki szparagowej
garść posiekanego szczypiorku
5 liści sałaty lodowej
garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Przygotować składniki na sos tajski. Do miseczki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Całość wymieszać w miseczce. Następnie umyć pierś z indyka, pokroić ją w drobną kostkę i polać mięso 1/3 sosu tajskiego. Mięso pozostawić w marynacie na ok. 30 min. Po 30 min. usmażyć je na łyżeczce oleju rzepakowego. Kaszę gotować w wodzie w proporcjach 1:2,5. W dużej misce zmieszać mięso z ugotowaną kaszą pęczak. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki, szczypiorek, ugotowaną i pokrojoną fasolkę szparagową, sałatę lodową i posiekane orzeszki ziemne. Całość polać pozostałą porcją sosu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN