Szef planu urzęduje w kuchni DDTVN

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi Marcin "Sobol" Sobolewski, który na co dzień pracuje w Dzień dobry TVN jako kierownik planu. Skąd u niego zamiłowanie do gotowania? Marcin przygotował takie smakołyki jak: krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo, paluszki z dorsza w panko, makaron bucatini z tuńczykiem, kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów.

Krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo

Składniki:

10-12 większych krewetek mrożonych

10 plasterków kiełbasy chorizo

10 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

mała papryczka chili

natka pietruszki

50 ml białego wina

3 łyżki oliwy

2 łyżki masła

sól

pieprz

świeża bagietka

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczkę chili i natkę. Polewamy winem i oliwą. Mieszamy. Na koniec dodajemy masło i wkładamy na 15-20 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Podajemy ze świeżą bagietką.

Paluszki z dorsza w panko

Składniki:

300-350 g polędwicy z dorsza

2 średnie jajka

panierka panko

sól

pieprz

olej

cytryna

Sos:

majonez

sos chipotles

kilka kaparów

Przygotowanie:

Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół. Następnie tniemy na 5-6 cm kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej. Oleju powinno być tyle, żeby bez problemu zanurzyć w nim paluszki. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka, mieszamy. Panierkę wsypujemy do miski. Moczymy kawałki dorsza w jajku, a następnie władamy je do miski z panierką. Obtoczone w panierce paluszki wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Wyjmujemy, kiedy paluszki nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru. Odsączamy paluszki na kuchennym ręczniku. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki na sos. Przekładamy paluszki na talerz, skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem.

Makaron bucatini z tuńczykiem

Składniki:

200 g makaronu bucatini

3-4 filety anchois

ząbek czosnku

pół papryczki chili

1 łyżka oleju

kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

łyżka kaparów

filet z tuńczyka w zalewie

rukola

1 cytryna

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek, papryczkę chili i anchois. Podsmażamy. Dodajemy pomidorki i kapary i znów podsmażamy przez ok. 1-2 min. Dodajemy ugotowany makaron. Podlewamy odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Mieszamy. Dodajemy tuńczyka i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Przekładamy na talerz. Dekorujemy rukolą i jeszcze raz skrapiamy cytryną.

Kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów

Składniki:

300 g mielonej jagnięciny

200 g mielonej wieprzowiny

2 małe czerwone cebule

2-3 kromki żytniego chleba

1 jajko

sól

pieprz

kilka listków mięty

olej

folia spożywcza

Sałatka:

2 małe bataty

pęczek świeżej kolendry

szczypiorek

3-4 rzodkiewki

oliwa

sól grubo zmielona

1 ząbek czosnku

1 limonka

rukola

papier do pieczenia

Sos:

mały jogurt naturalny

sól

pieprz

mięta

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z drobno posiekaną miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.

Chleb rozdrabniamy palcami. Cebulę i miętę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionym chlebem, cebulą, miętą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy robimy podłużne kotleciki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 15-20 min.

Bataty obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy grubo mieloną solą. Wkładamy na ok. 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim kofty.

Rzodkiewkę i cebule kroimy w kostkę. Upieczone bataty kładziemy na rukoli, na nich układamy rzodkiewkę, cebulę. Szczypiorek kroimy w dłuższe kawałki. Kolendrę szatkujemy. Szczypiorek i kolendrę doprawiamy grubo mieloną solą, skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy i układamy luźno na wierzchu sałatki.

Kładziemy na to usmażone kofty. Podajemy z sosem jogurtowo-miętowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana