Kurczak pieczony w całości z młodymi warzywami
Składniki:
kurczak wolonowybiegowy
solanka 10 proc. (3 l wody, 300 g soli)
listki tymianku
80 g masła
sól
pieprz
150 g młodej marchwi
150 g młodych ziemniaków
150 g kalarepy
100 g cebuli
Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy na noc do solanki. Trzymamy w solance. Masło doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Na blasze układamy młode warzywa wymieszane z odrobiną oleju, doprawione solą i pieprzem, na nich układamy kurczaka. Pieczemy w 220 st. C przez ok. 1 godz. w zależności od wielkości kurczaka.
Kurczak w panierce
Składniki:
1 wyluzowany i podzielony na części kurczak
Marynata:
250 ml sosu sojowego
50 ml oleju sezamowego
25 ml oleju z chili
30 g posiekanego imbiru
5 posiekanych ząbków czosnku
olej do smażenia lub tłuszcz gęsi
mąka kukurydziana
Ketchup z chipotle:
1 kg pomidorów
50 g papryczek chipotle z puszki
2 posiekane cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli i pieprzu
200 g cukru
200 ml octu winnego białego
Majonez kolendrowy:
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
200 ml oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
posiekana kolendra
Przygotowanie:
Mieszamy razem wszystkie składniki i marynujemy w nich kurczaka przez noc w lodówce.
Pomidory, cebule, czosnek, papryki chipotle, sól i pieprz wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu na ok. 1,5 godz. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier, i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.
Żółtko mieszamy z solą i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając, dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołową soku z cytryny oraz posiekaną kolendrę.
Kurczaka wyciągamy z marynaty, osuszamy i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy przez ok. 12 min. w rozgrzanym do 160 st. C oleju. Usmażonego kurczaka polewamy sosem z papryką oraz sosem z kolendrą.
Zapiekanka z pieczonego kurczaka, ziemniaków i młodych warzyw
Składniki:
resztki z pieczonego kurczaka, obrane samo mięso
Sos beszamel:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
200 ml mleka
300 ml bulionu drobiowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
60 g młodego groszku
60 g cebulki perłowej
1 łyżka musztardy
Ziemniaki puree:
300 g obranych ziemniaków
50 g masła
30 ml mleka
50 g startego parmezanu
Posypka z panko:
80 panierki panko
30 g masła
posiekana pietruszka
Młode warzywa:
80 g młodej marchewki
ćwierć główki kalafiora
50 g groszku zielonego
80 g cukinii
100 g masła
100 ml bulionu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy ciepły bulion i cały czas mieszając, dodajemy ciepłe mleko. Do sosu wrzucamy kurczaka, cebulki perłowe i młody groszek, sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i musztardą.
Ziemniaki puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, mleko i starty parmezan.
Posypka z panko: masło roztapiamy w rondlu i mieszamy z panko oraz posiekana pietruszką.
Młode warzywa: w garnku rozgrzać masło, dorzucić warzywa i przesmażyć chwilę, dolać bulion i gotować warzywa tak długo aż będą al dente, doprawić sola, pieprzem i cukrem.
W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka z sosem. Całość przykrywamy puree ziemniaczanym i posypujemy panko z masłem. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN