Focaccine
Składniki:
250 g mąki typu 00
130 ml wody
20 ml oleju
4 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Do wypełnienia:
Szynka, ser, albo salami i ser,łosoś i ricotta, rukola, pomidory i parmigiano
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy całość i przekładamy ciasto na blat roboczy, zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i wycinamy koła o średnicy 10 cm – w ten sposób otrzymamy około 12 focaccine. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a w centralną cześć dodajemy szynka i ser zamykamy drugim kołem ciasta.
Przekładamy na patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
Orecchette z kremem z cukinii, krewetkami i tymiankiem
Składniki na orecchiette:
200 g letniej wody
400 g semoliny
Sól
Przygotowanie makaronu:
Połóż mąkę na stole, uformuj fontannę i dodaj szczyptę soli do mąki. Pośrodku zacznij nalewanie wody, która musi być w temperaturze pokojowej i zacznij ugniatać ciasto, możesz dodawać trochę mąki. Ugniataj rękami, dopóki nie uzyskasz jednorodnej i elastycznej konsystencji. To zajmie około 10 minut. Zrobione ciasto przykryj ściereczką, będzie musiało odpoczywać w temperaturze pokojowej przez około 15 minut. Po odpoczynku, używając noża, weź kawałek ciasta, podczas gdy reszta możesz zostawić przykryty ręcznikiem kuchennym. Zrób kawałek i zrób mały bochenek grubości około 1 cm. Za pomocą gładkiego ostrza formuj skorupy, przeciągając każdy kawałek do siebie na lekko posypanej mąką stolnicy.
Składniki:
400g orecchiette
200 g krewetek
2 cukinie
20 g orzeszków pini
30 g bazylii
Garść migdałów
2 małe łyżeczki parmezanu
Oliwa extra virgin
2 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Umyj i wysusz cukinie i zetrzyj je. Włóż liście bazylii, migdały, orzeszki piniowe i Parmigiano do miksera. Dobrze wszystko zmieszaj. Dobrze wszystko zmieszaj. Ważne jest, aby liście bazylii były całkowicie suche, w przeciwnym razie mogą stać się gorzkie, a następnie dodaj cukinię. Na patelni rozgrzej olej, dodając cały czosnek. Gdy jest złoty, dodaj krewetki. Krewetki muszą się gotować przez około trzy minuty z solą i pieprzem. W tym momencie ugotuj orecchiette w rondlu z dużą ilością osolonej wody, dodając je, gdy zacznie wrzeć. Gdy makaron będzie gotowy, osusz go i umieść na patelni z krewetkami i śmietaną. Dodaj świeży tymianek i pieprz
Ciasto brzoskwiniowe
Składniki:
300 g mąki
120 g cukru
130 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 brzoskwinie
Cukier puder
Przygotowania:
Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj górkę z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj kostki zimnego masła i szybko wymieszaj, aby powstały okruchy. Dodaj jajka i szybko ugniataj, zawiń ciasto kruche w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj formę do ciasta. Obierz brzoskwinie, podziel je na pół i usuń rdzeń. Po odpoczynku weź ciasto z lodówki i rozwałkuj ⅔ ciasta. Umieść brzoskwinie na cieście, dobrze wypełniając wszystkie przestrzenie. Rozwałkuj resztę ciasta na kartce papieru pergaminowego. Rozłóż go szybko na brzoskwinie i dobrze zamknij brzegi, przytnij nadmiar ciasta. Nakłuj powierzchnię wykałaczką i piec przez 30-35 minut.
Wyjmij z piekarnika, aby ostygło. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN