Czas na pomidory!

W wakacje w kuchni powinniśmy wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tym razem Jasiek Kuroń postanowił zaproponować nam kilka przepisów bazujących na pomidorach. Zobaczcie jakie dania przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje.

Tarta rustykalna z pomidorami (galette)

Składniki:

180 g mąki pszennej

90 g mąki kukurydzianej

Szczypta soli

Pół łyżeczki czarnego pieprzu

140 g masła z lodówki

1 całe jajko

Nadzienie:

30 g masła

Sól + pieprz

Świeży tymianek posiekany (garść)

250 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (typu Lazur)

130 g sera typu cheddar

3 garście liści świeżej bazylii

1 duża cebula posiekana drobno

1 cukinia posiekana cienko w talarki

2 pomidory malinowe posiekane w plasterki

30 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Oliwa z oliwek 2 łyżki do oprószenia z wierzchu

Miód do serwowania

Orzechy włoskie prażone do dekoracji

Przygotowanie:

W misce zmieszaj mąki, sól i pieprz. Dodaj posiekane masło i utrzyj je palcami, do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj 1/3 szklanki zimnej wody do miski i szybko zagnieć do połączenia składników. Przełóż ciasto na stolnicę, zagnieć przez chwilkę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.

Rozpuść masło w rondlu, dodaj cebulę i ją zeszklij, następnie na małym ogniu delikatnie podgrzewaj do zbrązowienia. Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany tymianek.

Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na papierze do pieczenia na cienki (ok. pół cm grubości) placek.

Drobne kawałki sera pleśniowego umieść na placku, zostawiając około 6 cm brzeg do zawinięcia. Dodaj rozdrobniony cheddar i skarmelizowaną cebulę. Następnie ułóż warstwami posiekaną bazylię, cukinię, dopraw solą i pieprzem. A wierzchu ułóż plastry pomidorów i przekrojone pomidorki cherry. Wszystko delikatnie polej oliwą z oliwek, dodaj odrobinę soli i pieprzu i oprósz cienkimi strużkami miodu. Zawiń brzegi do środka. Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem. Odstaw gotową tartę do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Zapiekaj przez około 50 minut, aż brzegi ciasta się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż tarta lekko się schłodzi i pokrój na niewielkie kawałki.

Kurczak w pomidorowym sosie czosnkowo-bazyliowym

Składniki:

½ kg piersi z kurczaka

Sól i pieprz do smaku

30 ml oliwy z oliwek

4 gałązki tymianku

10 ziaren kolendry

6 dużych posiekanych pomidorów malinowych

3 ząbki czosnku (utarte lub przeciśnięte)

Duża garść liści bazylii – posiekana

60 g masła dobrej jakości

Makaron do serwowania (np. spaghetti)

Przygotowanie: Piersi z kurczaka opraw i rozbij na filety o równej grubości (około 1.5-2 cm). Dopraw mięso solą i pieprzem. Przygotuj pomidory, czosnek i bazylię. Podgrzej w rondelku oliwę (lub olej rzepakowy), dodaj kurczaka i przesmaż z każdej strony po 3-4 minuty na małym ogniu. Gdy będzie usmażony odstaw go na bok. Dodaj tymianek oraz ziarna kolendry. Wystudź oliwę, dodaj pomidory i ponownie postaw oliwę na ogniu. Odgrzewaj wszystko, aż pomidory się rozpadną i stworzą sos. Dodaj czosnek i masło i mieszaj wszystko do połączenia składników. Dodaj kurczaka z powrotem. Dopraw do smaku. Posyp obficie bazylią. Serwuj z ugotowanym makaronem.

Faszerowane pomidory na ciepło i na zimno

Składniki:

6 dużych pomidorów

3 pomidory na zimno:

20 pomidorków koktajlowych

4 sztuki ogórków gruntowych

Groszek mrożony

Seler naciowy

Jogurt naturalny + majonez

Sól, pieprz, curry, świeży tymianek

3 pomidory na ciepło

Liście świeżej bazylii

liście baby szpinaku przesmażone z czosnkiem i drobno posiekaną cebulką

3 jajka (po jednym do każdego pomidora)

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Pomidory umyj, odkrój w ¼ wysokości wierzch i wydrąż. Przygotuj sałatkę z drobno posiekanych pomidorów, ogórka, groszku i selera naciowego. Dodaj sos z jogurtu i majonezu doprawiony curry, solą i pieprzem. Serwuj z posiekanym świeżym tymiankiem

Na ciepło:

Przesmaż szpinak z posiekanym czosnkiem i cebulką aż zmięknie. Odetnij górę pomidorów w ¼ wysokości i wydrąż. Dodaj szpinak na dno pomidorów. Posyp obficie gałką muszkatołową, solą i pieprzem, ułóż warstwę z posiekanych pomidorków koktajlowych i rozbij delikatnie po 1 jajku do każdego pomidora. Zapiekaj w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości