Lubelszczyzna od kuchni. Pachnie bobem i cukinią

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Marka Flisińskiego i Kamila Raczyńskiego, którzy przygotowali specjały kuchni lubelskiej, między innymi: makaron penne z cukinii, pierogi z bobem czy zupę z sałaty.

Makaron penne z cukinii

Składniki:

200 g łodygi cukinii lub dyni

70 g Kwiatu cukinii

50 g masła

50 g wody

Cytryna

60 g puree z cukinii

Pesto:

500 g bazylii

200 g sera lub płatki drożdżowe 50 g

200 g słonecznika

200 g oleju

1 ząbek czosnku

Pierogi z bobem

Składniki:

200 g ugotowanego i posiekanego bobu

200 g puree ziemniaczanego

50 g podsmażonej cebuli

Sól, pieprz

Ciasto:

360g mąka

125g gorąca woda

20g masło

1 jajko

Szczypta soli

Emulsja serowa:

500 g mleka

300 g sera twardego

1 ząbek czosnku

100 g masła zimnego

Zupa z sałaty (sałacianka)

Składniki:

2 sałaty

30 g oleju słonecznikowego

50 g cebuli

500g bulionu warzywnego

300g śmietany

100 g kopru

100 g szczypiorku

Ocet spirytusowy 10% do smaku

Sól, pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości