Spring-rollsy ze świeżymi warzywami
Składniki:
1 sałata lodowa
świeża kolendra
świeża mięta
marchew
200 g boczniaków
sos teriyaki
marchew
makaron ryżowy
papier ryżowy
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majonezu
2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
Boczniaki marynujemy w sosie teriyaki. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew kroimy w paseczki. Boczniaki podsmażamy po 1 minucie z każdej strony.
Płat papieru ryżowego namaczamy w wodzie, następnie układamy makaron ryżowy, boczniaka, kilka listków świeżych ziół, sałatę lodową, marchew. Zwijamy jak np. gołąbki - układamy całość na górze, zawijamy boki i skręcamy.
Sezam podprażamy i mieszamy z majonezem oraz sosem sojowym. Spring rollsy podajemy z sosem.
Rada:
Można też dodać do środka mango lub/i inne warzywa: grillowanego bakłażana, cukinię czy pieczarki, doskonale sprawdzą się też różnego rodzaju kiełki oraz mięso: grillowany kurczak, wołowina lub kaczka oraz ryby i owoce morza takiej jak łosoś czy krewetki. To co zawinięcie do środka zależy od waszej kreatywności.
Młoda kapusta z curry
Składniki:
1 młoda kapusta
pomidory krojone w puszce lub passata pomidorowa
1 cebula
150 g ugotowanej ciecierzycy lub/i soczewicy
2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra do podania
opcjonalnie: szczypta chili
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy poszatkowaną młodą kapustę, całość przesmażamy w garnku z dodatkiem przypraw. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz pomidory. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy ciecierzycę lub/i soczewicę i gotujemy ostatnie 5 minut. Opcjonalnie można doprawić szczyptą chili. Podajemy z ulubionym pieczywem, idealnie sprawdzi się też jako dodatek do obiadu np. pieczonego mięsa, kaszy lub ziemniaków.
Różany sernik na zimno
Składniki:
150 g herbatników
20-30 g pistacji (bez łupinek)
40 g masła
50 ml mleka (opcjonalnie)
800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
200 g mascarpone
½ słoiczka konfitury z płatków róż
1 łyżka wody różanej
1 łyżeczka kardamonu
15 g żelatyny w proszku
róże i płatki róż do dekoracji
maliny lub truskawki
Sposób przygotowania: Herbatniki i pistacje blendujemy w malakserze na drobny piasek, następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Masę przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 28 cm. Schładzamy. Twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem i konfiturą różaną. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy nieustająco mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki do schłodzenia na min. 2 godziny. Tuż przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, truskawkami i płatkami róż. Można też polać sernik klasycznie galaretką.
Lemoniada daktylowo-różana
Składniki:
4 łyżki syropu z granatów
4 łyżki wody różanej
1 litr wody
opcjonalnie: miód, jeśli syrop jest mało słodki
do podania: płatki róż, lód, pestki granatu
Sposób przygotowania: Syrop, wodę różaną i wodę mieszamy do połączenia składników. Mocno schładzamy. Podajemy z pestkami granatu i lodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN