Gofry - przepis podstawowy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru brązowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy gofrownicę, następnie białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki mieszamy razem, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do całości. Pieczemy 3-4 minuty, aż będą złote i rumiane. Najsmaczniejsze gofry pieczone są na 2 razy: najpierw zapiekamy 3-4 minuty, następnie studzimy i przed samym podaniem opiekamy ponownie.
Sezamowe gofry z kremowym twarożkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Składniki:
1 porcja gofrów z przepisu podstawowego
2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
2-3 łyżki sezamu
400 g twarogu
200 g śmietany kremówki
2-3 łyżki miodu
1 kg brzoskwini/ moreli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Do miksowania wszystkich składników dodajemy tahinę oraz sezam i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.
Twarożek mieszamy ze śmietaną i miodem na gładką masę. Na patelni podgrzewamy masło z miodem i przyprawami, następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie i podsmażamy 2-3 minuty. Na gofry wykładamy serek, następnie ciepłe brzoskwinie. Podajemy od razu.
Czekoladowe gofry ze słonym karmelem daktylowym, śmietaną i owocami sezonowymi
Składniki:
½ porcji gofrów z przepisu podstawowego
1 łyżka gorzkiego kakao
200 g daktyli bez pestek
2-3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
200 g śmietany 30%
owoce sezonowe - maliny, jagody, truskawki
Przygotowanie:
Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Do miksowania wszystkich składników dodajemy gorzkie kakao i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.
W małym garnuszku podgrzewamy daktyle z niewielką ilością wody, kiedy się rozgotują blendujemy je wraz z masłem orzechowym. Opcjonalnie można dodać jeszcze trochę wody. Dodajemy szczyptę soli do smaku. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na gofry wykładamy słony karmel daktylowy, śmietanę oraz sezonowe owoce. Podajemy od razu.
Gofry z jajkiem sadzonym, pastą z awokado i chipsami z szynki
Składniki:
½ porcji gofrów z przepisu podstawowego
2-4 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
½ czerwonej cebulki
1 łyżka zielonego tabasco
sok z ½ limonki
sól i pieprz do smaku
4-6 jajek
4-6 plasterków szynka długodojrzewającej
Przygotowanie:
Ciasto robimy zgodnie z instrukcją z przepisu podstawowego. Możemy jedynie pominąć dodawanie cukru, albo dodać go szczyptę i pieczemy gofry zgodnie z przepisem powyżej.
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku, sok z limonki, zielone tabasco, drobno posiekaną czerwoną cebulkę oraz kolendrę. Na patelni smażymy szynkę, aby była chrupiąca jak chipsy. Na sam koniec smażymy jajka na wytopiony na patelni tłuszczu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Gofry z kalafiora, sera, jajka i szynki (na śniadanie)
Składniki:
½ kalafiora
2 jajka
¼ szklanki mąki
¼ szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ pęczka szczypiorku
10 dag dobrej szynki
⅓ pęczka natki z pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
3-4 łyżki sera chedar lub rubin
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior oraz ser ścieramy na małych oczkach, dodajemy pokrojoną szynkę oraz szczypior. Dodatkowo można dodać jeszcze inne ulubione zioła. W osobnej misce mieszamy żółtka z mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy jak klasyczne gofry.
Zamiast kalafiora można użyć innych warzyw np. cukinii.
Gofry ziemniaczane z sosem z kurek
Składniki:
¼ szklanki mąki pszennej
½ kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1 jajko
½ małej cebulki
2-3 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła klarowanego
500 g umytych kurek
3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%
1 mała cebulka
½ pęczku natki z pietruszki
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy na sitku i dodajemy pozostałe składniki: olej, jajko, posiekaną drobno cebulkę, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Gofry pieczemy ok 5 minut aż będą złociste i chrupiące.
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy masło klarowane, następnie dodajemy cebulkę. Całość smażymy 2-3 minuty i dodajemy kurki. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy na końcu posiekaną natką z pietruszki i zdejmujemy z ognia.
Gofry podajemy gorące, polane sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje