PROSTO PO POLSKU
Składniki:
kaszanka
2 gałązki tymianku
250 g młodych ziemniaków
3 gruszki
cebula, cytryna
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w 1 cm kostkę, wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj przez ok. 10-12 minut aż będą ugotowane.
- Posiekaj drobno cebulę w słupki, a gruszkę pokrój na cienkie plasterki.
- Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj gruszkę, wlej odrobinę wody i duś całość, aż gruszka delikatnie się rozpadnie i powstanie gęsty sos. Dodaj 2 gałązki posiekanego tymianku oraz startą skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną). Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku.
- Kaszankę palcami rozgnieć, dodaj na patelnię i podsmażaj na 2 łyżkach oliwy. Kaszanka powinna się rozpaść i stać lekko chrupiąca.
- Ugotowane ziemniaki skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Połóż na środek talerza gruszkę z cebulą, ziemniaki a na koniec kaszankę. Możesz również ułożyć jeden składnik obok drugiego.
WSPOMNIENIA Z TOSKANII - PANZANELLA Z OMLETEM
Składniki:
sałatka z pomidorów
kapary
ciabatta
pęczek bazylii
oliwki, oliwa
czerwona cebula
6 jajek wolnego chowu
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory oraz ciabattę w 2cm kostkę. Cebulę posiekaj na cienkie piórka.
- Odsączone kapary wymieszaj wraz z pomidorami, ciabattą, liśćmi bazylii, czerwoną cebulą w miseczce. Skrop całość obficie oliwą, dopraw solą oraz pieprzem.
- Wbij 3 jajka do miseczki, rozbełtaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wlej jajka i następnie delikatnie wymieszaj, aby zaczęło się ścinać. Następnie zacznij stopniowo omlet zwijać w rulon, gdy jeszcze będzie delikatnie półpłynny w środku.
- Podawaj omlet wraz z sałatką. Idealne jako późne śniadanie lub lunch.
NAPOLEONKA INACZEJ:
Składniki:
świeże owoce (maliny, borówki, jeżyny, poziomki)
śmietana kremówka
cukier puder, laska waniliowa
100 g czekolady gorzkiej
ciasto francuskie
1 pęczek mięty
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
- Rozwiń ciasto francuskie i następnie pokrój je na prostokątny o wymiarach 10x5cm. Przełóż prostokąty na blachę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika na 15-20 minut, aż się upieką.
- W międzyczasie wymieszaj ser mascarpone stopniowo dodając śmietanę kremówkę, aby powstała gęsty krem. Dodaj odrobinę cukru pudru oraz miąższ z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Odstaw do lodówki, aby krem zgęstniał.
- Upieczone kawałki ciasta, oprósz cukrem pudrem, aby się od razu rozpuścił. Zostaw do ostudzenia.
- Posmaruj jedną warstwę ciasta kremem, ułóż na przemiennie owoce, połóż drugą warstwę ciasta, posmaruj kremem i ponownie ułóż owoce. Na koniec posyp startą czekoladą. W ten sposób przygotuj pozostałe dwuwarstwowe Napoleonki. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: