Kulinarne wspomnienie z wakacji

Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

PROSTO PO POLSKU

Składniki:

kaszanka

2 gałązki tymianku

250 g młodych ziemniaków

3 gruszki

cebula, cytryna

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w 1 cm kostkę, wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj przez ok. 10-12 minut aż będą ugotowane.
  2. Posiekaj drobno cebulę w słupki, a gruszkę pokrój na cienkie plasterki.
  3. Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj gruszkę, wlej odrobinę wody i duś całość, aż gruszka delikatnie się rozpadnie i powstanie gęsty sos. Dodaj 2 gałązki posiekanego tymianku oraz startą skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną). Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Kaszankę palcami rozgnieć, dodaj na patelnię i podsmażaj na 2 łyżkach oliwy. Kaszanka powinna się rozpaść i stać lekko chrupiąca.
  5. Ugotowane ziemniaki skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Połóż na środek talerza gruszkę z cebulą, ziemniaki a na koniec kaszankę. Możesz również ułożyć jeden składnik obok drugiego.

WSPOMNIENIA Z TOSKANII - PANZANELLA Z OMLETEM

Składniki:

sałatka z pomidorów

kapary

ciabatta

pęczek bazylii

oliwki, oliwa

czerwona cebula

6 jajek wolnego chowu

Przygotowanie:

  1. Pokrój pomidory oraz ciabattę w 2cm kostkę. Cebulę posiekaj na cienkie piórka.
  2. Odsączone kapary wymieszaj wraz z pomidorami, ciabattą, liśćmi bazylii, czerwoną cebulą w miseczce. Skrop całość obficie oliwą, dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Wbij 3 jajka do miseczki, rozbełtaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wlej jajka i następnie delikatnie wymieszaj, aby zaczęło się ścinać. Następnie zacznij stopniowo omlet zwijać w rulon, gdy jeszcze będzie delikatnie półpłynny w środku.
  5. Podawaj omlet wraz z sałatką. Idealne jako późne śniadanie lub lunch.

NAPOLEONKA INACZEJ:

Składniki:

świeże owoce (maliny, borówki, jeżyny, poziomki)

śmietana kremówka

cukier puder, laska waniliowa

100 g czekolady gorzkiej

ciasto francuskie

1 pęczek mięty

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i następnie pokrój je na prostokątny o wymiarach 10x5cm. Przełóż prostokąty na blachę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika na 15-20 minut, aż się upieką.
  3. W międzyczasie wymieszaj ser mascarpone stopniowo dodając śmietanę kremówkę, aby powstała gęsty krem. Dodaj odrobinę cukru pudru oraz miąższ z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Odstaw do lodówki, aby krem zgęstniał.
  4. Upieczone kawałki ciasta, oprósz cukrem pudrem, aby się od razu rozpuścił. Zostaw do ostudzenia.
  5. Posmaruj jedną warstwę ciasta kremem, ułóż na przemiennie owoce, połóż drugą warstwę ciasta, posmaruj kremem i ponownie ułóż owoce. Na koniec posyp startą czekoladą. W ten sposób przygotuj pozostałe dwuwarstwowe Napoleonki. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości