Lody bananowo-owocowe
Składniki:
3 banany obrane, posiekane w 3 cm. kawałki i zamrożone
Sezonowe owoce: mogą być maliny, truskawki, jagody 2 szklanki
½ szklanki mleka kokosowego
ew. dodatkowy słodzik
Sposób przygotowania: Zmrożone owoce wrzuć do blendera kielichowego, dodaj mleko kokosowe (lub owsiane) i zblenduj na gładką masę. Możesz dosłodzić cukrem lub np. stewią.
Tarta z owocami i kremem waniliowym
Spód kruchy:
300 g mąki pszennej
1 żółtko
100 g cukru
Szczypta soli
200 g masła
1 łyżka śmietany 18%
Sposób przygotowania: Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj cukier i posiekane drobno, zmrożone masło. Palcami ucieraj masło z mąką i cukrem. Gdy uzyskasz konsystencję piasku dodaj żółtko i śmietanę. Wszystko intensywnie i szybko zagnieć. Zawiń w ściereczkę i odłóż na 30 minut do lodówki.
Crème pâtissière, czyli krem waniliowy:
Składniki:
500 ml mleka,
1 laska wanilii,
150 g żółtka (średnio to ok. 7 żółtek)
90 g cukru
30 g mąki pszennej (typ 550)
30 g mąki kukurydzianej
Przygotowanie: Mleko wlej do rondelka, dodaj ziarna wanilii i połowę cukru. Zagrzej do momentu, aż będzie się unosiła para nad mlekiem – nie gotuj. Do żółtek dodaj resztę cukru i rózgą ubij na kremową masę. Przygotuj sobie mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj mąki do jajek i intensywnie zmieszaj. Rozgrzane mleko z wanilią przelej przez sitko do miski z żółtkami i mąką, mieszaj rózgą, a następnie przelej do rondelka, postaw na gaz i mieszaj. Pamiętaj, aby nie podgrzewać za mocno rondelka – gaz powinien być umiarkowany. Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie miała konsystencję średnio ściętego budyniu zdejmij rondel z ognia. Mieszaj jeszcze przez chwilę. Wyłóż masę na chłodną blachę i przykryj folią spożywczą, aby ostygła. Wyłóż foremkę ciastem kruchym, ponakłuwaj widelcem i wstaw na kolejne 15 minut do lodówki. Następnie obciąż ciasto i zapiecz w temperaturze 175 stopni, aż będzie miało złoty kolor (około 12-15 minut). Nałóż na wystudzony spód krem, a na nim poukładaj owoce.
Mus malinowy z kremem z białej czekolady
Składniki:
500 g malin
200 ml wody
150 g cukru
Żelatyna lub agar-agar
Krem z białej czekolady
250 g białej czekolady dobrej jakości
300 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
Bita śmietana z cukrem do dekoracji + świeże owoce (maliny oraz melisa)
200 g malin do wykonania sosu malinowego (podgrzane maliny z cukrem, przecedzone, ostudzone).
Sposób przygotowania:
Maliny umieść w rondelku, dodaj wodę i cukier. Gotuj wszystko, aż cukier się rozpuści. Przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodaj rozpuszczoną żelatynę lub agar agar, wylej do szklaneczek lub pucharków i odstaw do lodówki, aby zastygło..
W drugim rondelku na kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Następie podgrzej śmietanę i dodaj do czekolady. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmij masę i ubij ją mikserem na puszysty krem. Wyłóż krem na galaretkę. Polej krem sosem malinowym i udekoruj bitą śmietaną z owocami i melisą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN