Letnie desery Kuronia

Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!

Lody bananowo-owocowe

Składniki:

3 banany obrane, posiekane w 3 cm. kawałki i zamrożone

Sezonowe owoce: mogą być maliny, truskawki, jagody 2 szklanki

½ szklanki mleka kokosowego

ew. dodatkowy słodzik

Sposób przygotowania: Zmrożone owoce wrzuć do blendera kielichowego, dodaj mleko kokosowe (lub owsiane) i zblenduj na gładką masę. Możesz dosłodzić cukrem lub np. stewią.

Tarta z owocami i kremem waniliowym

Spód kruchy:

300 g mąki pszennej

1 żółtko

100 g cukru

Szczypta soli

200 g masła

1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania: Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj cukier i posiekane drobno, zmrożone masło. Palcami ucieraj masło z mąką i cukrem. Gdy uzyskasz konsystencję piasku dodaj żółtko i śmietanę. Wszystko intensywnie i szybko zagnieć. Zawiń w ściereczkę i odłóż na 30 minut do lodówki.

Crème pâtissière, czyli krem waniliowy:

Składniki:

500 ml mleka,

1 laska wanilii,

150 g żółtka (średnio to ok. 7 żółtek)

90 g cukru

30 g mąki pszennej (typ 550)

30 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie: Mleko wlej do rondelka, dodaj ziarna wanilii i połowę cukru. Zagrzej do momentu, aż będzie się unosiła para nad mlekiem – nie gotuj. Do żółtek dodaj resztę cukru i rózgą ubij na kremową masę. Przygotuj sobie mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj mąki do jajek i intensywnie zmieszaj. Rozgrzane mleko z wanilią przelej przez sitko do miski z żółtkami i mąką, mieszaj rózgą, a następnie przelej do rondelka, postaw na gaz i mieszaj. Pamiętaj, aby nie podgrzewać za mocno rondelka – gaz powinien być umiarkowany. Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie miała konsystencję średnio ściętego budyniu zdejmij rondel z ognia. Mieszaj jeszcze przez chwilę. Wyłóż masę na chłodną blachę i przykryj folią spożywczą, aby ostygła. Wyłóż foremkę ciastem kruchym, ponakłuwaj widelcem i wstaw na kolejne 15 minut do lodówki. Następnie obciąż ciasto i zapiecz w temperaturze 175 stopni, aż będzie miało złoty kolor (około 12-15 minut). Nałóż na wystudzony spód krem, a na nim poukładaj owoce.

Mus malinowy z kremem z białej czekolady

Składniki:

500 g malin

200 ml wody

150 g cukru

Żelatyna lub agar-agar

Krem z białej czekolady

250 g białej czekolady dobrej jakości

300 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

Bita śmietana z cukrem do dekoracji + świeże owoce (maliny oraz melisa)

200 g malin do wykonania sosu malinowego (podgrzane maliny z cukrem, przecedzone, ostudzone).

Sposób przygotowania:

Maliny umieść w rondelku, dodaj wodę i cukier. Gotuj wszystko, aż cukier się rozpuści. Przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodaj rozpuszczoną żelatynę lub agar agar, wylej do szklaneczek lub pucharków i odstaw do lodówki, aby zastygło..

W drugim rondelku na kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Następie podgrzej śmietanę i dodaj do czekolady. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmij masę i ubij ją mikserem na puszysty krem. Wyłóż krem na galaretkę. Polej krem sosem malinowym i udekoruj bitą śmietaną z owocami i melisą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości