Jajko zapiekane w awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka “0”
sól i pieprz do smaku
dodatki:
szynka parmeńska/ cienko pokrojony boczek
szczypiorek
pomidory koktajlowe
ser np. cheddar lub parmezan
dobre, żytnie pieczywo
wędzony łosoś
świeży ogórek
koperek i szczypiorek
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 13-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie (żółtko może być płynne - wtedy jest smaczniejsze). Na ostatnie 2 minuty można delikatnie posypać serem.
Dodatki opcja 1:
Szczypiorek drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę. Szynkę parmeńską dodajemy świeżą lub grillujemy 2-3 minuty w piekarniku na chipsy (z boczkiem postępujemy tak samo). Na upieczone awokado wykładamy pomidory, posypujemy świeżymi ziołami i układamy szynkę. Podajemy z pieczywem (też można podpiec).
Dodatki opcja 2:
Możemy też użyć wędzonego łososia, wtedy zamiast pomidorów używamy ogórka i dodajemy świeży koperek. Postępujemy dokładnie tak samo jak z szynką. Podajemy na ciepło.
Jabłka faszerowane cynamonowym ryżem z rodzynkami
Składniki:
2-4 jabłka
⅓ szklanki zwykłego ryżu
1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu lub brązowego cukru .
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i gotujemy w mleku. Dodajemy rodzynki i dodajemy miód/cukier. Gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie odcinamy górę jabłka i je drylujemy, następnie nadziewamy ryżem, przykrywamy górą jabłka i na sam koniec posypujemy niewielką ilością cukru brązowego i delikatnie posiekanymi orzechami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopni. Podajemy ciepłe.
Bakłażany faszerowane soczewicą duszoną w czerwonym winie, pieczone w sosie pomidorowym
Składniki:
2 bakłażany
1 cebula
½ szklanki wytrawnego, czerwonego wina
2-3 ząbki czosnku
2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
1 duża passata pomidorowa
½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano
1 pęczek świeżej bazylii
1 ser kozi - rolada
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
chili opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy, kroimy na pół i pieczemy 25 minut skórką do góry. Następnie upieczone wyjmujemy a część bakłażana wydrążamy - miąższ dodajemy do farszu.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, dodajemy czerwone wino i soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. W osobnym garnku podgrzewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz bazylią i oregano.
Do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Bakłażany nadziewamy soczewicą, układamy z naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy ser kozi w plastrach na bakłażanach i pieczemy przez kolejne 20-30 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią.
Cebule faszerowane mięsem wołowym z natką pietruszki
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
12 dużych lub średnich cebul (białych i czerwonych)
1 pęczek natki z pietruszki
opcjonalnie: ½ szklanki ugotowanego ryżu
½ łyżeczki: gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
1 dużą cebulę oraz natkę z pietruszki drobno siekamy i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. Opcjonalnie dodajemy jeszcze ryż. Pozostałe cebule obieramy, odcinamy górę i obgotowujemy w wodzie z solą, octem i cukrem. Następnie faszerujemy cebulę i układamy w naczyniu żaarodpornym. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
*** Rada
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN