Paluszki z dorsza w czarnej tempurze
Składniki:
250 g polędwicy z dorsza
Tempura:
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
zimna woda gazowana
1 jajko
czarny barwnik spożywczy
2 pomidory
1 cebula czerwona
3-4 gałązki kolendry
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
2 łyżki oliwy extra vergin
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Przygotować tempurę: wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i barwnikiem do konsystencji naleśnikowej i odstawić do lodówki, żeby była chłodna.
Rybę kroić w długie kawałki – paluszki, obtaczać w mące pszennej, następnie w tempurze i smażyć w głębokim, gorącym oleju.
Wszystkie warzywa zblendować z oliwą i koncentratem pomidorowym na gładką salsę, doprawić solą i pieprzem. Paluszki podawać z dodatkiem salsy.
Czarne tortille z sosem mole z kurczaka
Składniki:
200 g mąki kukurydzianej do tortilli
200 ml wody
czarny barwnik spożywczy
2 filety z kurczaka
50 g białego sezamu
50 g migdałów bez skórki
50 g pestek dyni
100 g gorzkiej czekolady
1 szt kory cynamonu
1 pomidor
2 cebule białe
1 cebula czerwona do dekoracji
świeża kolendra
natka pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
sól
Sposób przygotowania:
Ugotować piersi kurczaka do miękkości w posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, natki pietruszki i 1 cebuli pokrojonej w ćwiartki.
Na suchej patelni podprażyć sezam, migdały, pestki dyni i cynamon. W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć pomidory i cebulę tak, żeby woda odparowała i powstała miękka pasta.
Przełożyć do miksera podprażone składniki z patelni, podsmażone pomidory, dodać odcedzoną gorącą wodę spod kurczaka oraz czekoladę. Zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do garnka powstały sos, dodać poszarpane piersi z kurczaka i gotować/ redukować do momentu aż będzie gęsty.
Przygotować tortille: wymieszać mąkę z wodą i barwnikiem spożywczym na gładkie ciasto. Formować kulki, rozwałkować i prażyć tortille na rozgrzanej suchej patelni ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Serwować tortille z mole z kurczaka, udekorowane wiórkami czerwonej cebuli.
Czarne nachosy z guacamole
Składniki:
2 szt awokado has (czarna skórka)
1 cebula czerwona
1 pomidor
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy extra virgin
2 cytryny
sól i pieprz
200 g mąki do tortilla kukurydziana
200 ml wody
czarny barwnik spożywczy
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować tortille: wymieszać mąkę z wodą i barwnikiem spożywczym na gładkie ciasto. Formować kulki, rozwałkować i prażyć tortille na rozgrzanej suchej patelni ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pociąć tortille na trójkąty i smażyć nachosy na głębokim gorącym oleju.
Przygotować guacamole: w misce rozdrobnić rózgą awokado na gładki mus. Dodać do niego pokrojone w drobną kostkę cebulę i pomidory oraz posiekaną kolendrę. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem.
Podawać nachosy z guacamole.
Czaszki
Składniki:
3 listki żelatyny
150 g mleka
250 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%
200 g mrożonych malin
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Namoczyć listki żelatyny w wodzie z lodem. Zagotować mleko i wymieszać z białą czekoladą. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać rózgą do konsystencji kremu.
Gdy krem będzie chłodny delikatnie wymieszać go z ubitą śmietanką.
Powstałą masą wypełnić silikonową formę i zamrozić minimum na 8 godzin. Następnie wyjąć czaszki
z formy i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania deseru.
Sos malinowy: gotować maliny z cukrem do uzyskania gładkiego sosu. Schłodzić.
Serwować czekoladowe czaszki udekorowane sosem malinowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN