Czaszki, nachosy i tortille w kuchni DDTVN

Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.

Paluszki z dorsza w czarnej tempurze

Składniki:

250 g polędwicy z dorsza

Tempura:

150 g mąki pszennej

150 g mąki kukurydzianej

zimna woda gazowana

1 jajko

czarny barwnik spożywczy

2 pomidory

1 cebula czerwona

3-4 gałązki kolendry

1 ząbek czosnku

1/2 papryczki chilli

2 łyżki oliwy extra vergin

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Przygotować tempurę: wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i barwnikiem do konsystencji naleśnikowej i odstawić do lodówki, żeby była chłodna.

Rybę kroić w długie kawałki – paluszki, obtaczać w mące pszennej, następnie w tempurze i smażyć w głębokim, gorącym oleju.

Wszystkie warzywa zblendować z oliwą i koncentratem pomidorowym na gładką salsę, doprawić solą i pieprzem. Paluszki podawać z dodatkiem salsy.

Czarne tortille z sosem mole z kurczaka

Składniki:

200 g mąki kukurydzianej do tortilli

200 ml wody

czarny barwnik spożywczy

2 filety z kurczaka

50 g białego sezamu

50 g migdałów bez skórki

50 g pestek dyni

100 g gorzkiej czekolady

1 szt kory cynamonu

1 pomidor

2 cebule białe

1 cebula czerwona do dekoracji

świeża kolendra

natka pietruszki

liść laurowy

ziele angielskie

sól

Sposób przygotowania:

Ugotować piersi kurczaka do miękkości w posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, natki pietruszki i 1 cebuli pokrojonej w ćwiartki.

Na suchej patelni podprażyć sezam, migdały, pestki dyni i cynamon. W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć pomidory i cebulę tak, żeby woda odparowała i powstała miękka pasta.

Przełożyć do miksera podprażone składniki z patelni, podsmażone pomidory, dodać odcedzoną gorącą wodę spod kurczaka oraz czekoladę. Zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do garnka powstały sos, dodać poszarpane piersi z kurczaka i gotować/ redukować do momentu aż będzie gęsty.

Przygotować tortille: wymieszać mąkę z wodą i barwnikiem spożywczym na gładkie ciasto. Formować kulki, rozwałkować i prażyć tortille na rozgrzanej suchej patelni ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Serwować tortille z mole z kurczaka, udekorowane wiórkami czerwonej cebuli.

Czarne nachosy z guacamole

Składniki:

2 szt awokado has (czarna skórka)

1 cebula czerwona

1 pomidor

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy extra virgin

2 cytryny

sól i pieprz

200 g mąki do tortilla kukurydziana

200 ml wody

czarny barwnik spożywczy

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotować tortille: wymieszać mąkę z wodą i barwnikiem spożywczym na gładkie ciasto. Formować kulki, rozwałkować i prażyć tortille na rozgrzanej suchej patelni ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pociąć tortille na trójkąty i smażyć nachosy na głębokim gorącym oleju.

Przygotować guacamole: w misce rozdrobnić rózgą awokado na gładki mus. Dodać do niego pokrojone w drobną kostkę cebulę i pomidory oraz posiekaną kolendrę. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem.

Podawać nachosy z guacamole.

Czaszki

Składniki:

3 listki żelatyny

150 g mleka

250 g białej czekolady

250 g śmietanki 30%

200 g mrożonych malin

50 g cukru

Sposób przygotowania:

Namoczyć listki żelatyny w wodzie z lodem. Zagotować mleko i wymieszać z białą czekoladą. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać rózgą do konsystencji kremu.

Gdy krem będzie chłodny delikatnie wymieszać go z ubitą śmietanką.

Powstałą masą wypełnić silikonową formę i zamrozić minimum na 8 godzin. Następnie wyjąć czaszki

z formy i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania deseru.

Sos malinowy: gotować maliny z cukrem do uzyskania gładkiego sosu. Schłodzić.

Serwować czekoladowe czaszki udekorowane sosem malinowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości