Szaszłyki. Z falafelem, krewetkami czy tofu?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Damiana Kordasa, zwycięzcę 4. edycji "MasterChefa" oraz aktora Michała Malinowskiego. W związku z tym, że maj to sezon grillowy, panowie przygotowali szaszłyki na wiele sposobów! Lubicie szaszłyki z grilla?

SZASZŁYKI Z FIGĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM HALOUMI

Składniki:

10 dojrzałych fig

20 plastrów szynki parmeńskiej

Ser haloumi

Krem balsamiczny

Miód

SZASZŁYKI SATAY Z SOSEM TZATZIKI

Składniki:

3 piersi z kurczaka

Imbir mielony

Chilli mielone

3 ząbki czosnku

2 limonki

Sos sojowy

Olej sezamowy

Pomarańcza

Jogurt grecki

1 świeży ogórek

Doniczka mięty

SZASZŁYKI Z FALAFELAMI, OGÓRKIEM I AWOKADO

Składniki:

500 g ugotowanej ciecierzycy ( najlepiej takiej w puszce)

1 cebula

2 ząbki czosnku

Doniczka kolendry

Natka pietruszki

Mielony kumin

Mielony kardamon

Mielony cynamon

Mielony imbir

Mielona chilli

Mielona kolendra

3 dojrzałe awokado

1 ogórek świeży

SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, MANGO, CHIILI, POMIDOREM

Składniki:

20 krewetek

3 mango

1 papryczka chilli

4 pomidory

Sos sojowy

Soniczka bazylii

SZASZŁYKI OWOCOWE Z TOFU W KARMELU

Składniki:

Truskawki

Kiwi

Melon

Ananas

Arbuz

Banan

Gruszka

Tofu

Cukier

Masło

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości