Zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem
Składniki:
250 g pieczarek
1 pęczek cebuli dymki
250 g szpinaku
200 ml śmietanki Łaciata 18%
Gałka muszkatołowa, pieprz, sól
400 g serka naturalnego Łaciaty
3 szt bułek kajzerek rustykalnych
Masło do smażenia
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy ząbkiem czosnku, smarujemy serkiem naturalnym i posypujemy serem żółtym startym na tarce. Wstawiamy do piekarnika aby zarumieniły się na złoty kolor. Pieczarki przekrawamy na połówki i przesmażamy na złoty kolor. Na drugiej patelni przesmażamy na maśle cebulę dymkę, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy i odstawiamy. Na podpieczone bagietki wykładamy porcje szpinaku w śmietanie i posypujemy złotymi pieczarkami.
Ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny młodej
1 kg ziemniaków młodych
2 pory młode
1 cebula dymka
1 op. szpinaku baby
250 ml śmietanki Łaciata 30%
200 g pstrąga wędzonego
Masło,
1 pęczek szczawiu
Szczypiorek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na maśle przesmażamy białe części pora i cebulę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, krótko smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, pod sam koniec gotowania dodajemy liście szpinaku. Miksujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Pstrąga podgrzewamy w piekarniku z masłem. Zupę podajemy posypaną posiekanym szczawiem i kawałkami wędzonej ryby i szczypiorkiem.
Szalona, krucha, łaciata od truskawek!
Składniki:
1 szkl mąki
1 szkl wody
100 g masła
4 jajka
Szczypta soli, cukier wanilinowy
2 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jakiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.
2 kg truskawek polskich
1 l śmietanki Łaciata 36%
100 g cukru
Syrop z kwiatów bzu
Dobre schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.
Sznycle a'la wiedeńskie z sałatką z rzodkiewek
Składniki:
1 kg ziemniaków młodych
2 pęczki rzodkiewek jedna okrągła i jedna podłużna
1 opakowanie roszponki
Cebula dymka
200 ml śmietanka 18% Łaciata
Musztarda francuska do smaku
Olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy wcześniej dokładnie wyszorowane i odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w plastry. Rzodkiewki kroimy w plastry, roszponkę pozbawiamy korzonków. Cebulę drobno kroimy. W misce łączymy śmietankę z musztardą, olejem, solą, pieprzem i koprem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki, rzodkiewki, roszponkę, cebulę dymkę zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i zabieramy się do przygotowania sznycli.
3 szt. polędwiczki wieprzowej
6 jaj
Mąka do panierowania
Bułka tarta do panierowania
10 jaj przepiórczych
Pieprz, sól,
Natka pietruszki
Olej do smażenia
Polędwiczki kroimy w plastry i w folii rozklepujemy na cienkie arkusze. Jajka roztrzepujemy, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, jaki, bułce, raz jeszcze jajku i na koniec ponownie w bułce. Od razu smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z sałatką i sadzonymi jajkami przepiórczymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN