Cukinia i chrupiące pieczywo
Składniki:
2 bułki wrocławskie
8 jajka
200 ml śmietanki łaciatej 30%
sól, pieprz do smaku
oregano świeże
bazylia świeża
6 cukinii młodej
cebula dymka
200 g sera żółtego
1 op. krakersów słonych
2 pomidory polskie
olej do smażenia
Przygotowanie:
Śmietankę łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem. Bułkę pokrojoną na kromki moczymy w śmietance i układamy w tortownicy, wypełniając dno i brzegi. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy cukinię i przesmażamy chwilę razem. Studzimy i dodajemy do pozostałej masy śmietankowo-jajecznej. Dodajemy jeszcze tarty ser żółty, oregano, bazylię i zgniecione krakersy. Masę przekładamy na wyłożone kromki na blaszce, posypujemy pozostałym serem, układamy plastry pomidora. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.
Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami
Składniki:
3 duże główki sałaty rzymskiej
1 kg fileta z dorsza
2 łyżki majonezu
300 g zielonych winogron
300 g czerwonych winogron
Koperek
natka pietruszki
cebula dymka
500 ml śmietanki łaciatej 18%
4 łyżki chrzanu śmietankowego
miód
Przygotowanie:
Sałatę parzymy w wodzie, dzielimy na pojedyncze liście, rybę mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z majonezem, przesmażoną dymką i bułką tartą. Dodajemy sporą ilość koperku. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na liście, zwijamy gołąbki, układamy w garnku. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do duszenia. Winogrona układamy na pergaminie i skrapiamy miodem, posypujemy pieprzem czarnym. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach.
Strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową
Składniki:
6 gałązek rabarbaru
cukier wanilinowy
100 g bułki tartej
150 g cukru trzcinowego
300 g masła do smarowania
cynamon
500 ml śmietanki łaciatej 12%
3 cukry wanilinowe
1 op. ciasta filo
mięta świeża
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Bułkę tartą „rumienimy” z łyżką masła na patelni. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy cukrem. Łączymy rabarbar z bułką, dodajemy cynamon, cukier wanilinowy. Ciasto filo smarujemy – każdy arkusz, składamy po 3 razem. Farsz owocowy wykładamy na ciasto, zwijamy strudel, smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 min. w 170 st. C. Śmietankę zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Strudel podajemy na sosie waniliowym. Dekorujemy rabarbarem i świeżą miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN