Kuchnia dla leniwych. Łatwe, szybkie i pyszne!

Jak się najeść, ale się nie narobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy. Kurczak ze szparagami, pieczona wieprzowina z ziemniakami lub makaron z pieczarkami. Te dania mogą być doskonałą alternatywą dla pieczonej kiełbasy z grilla :) Co Wy na to?

Kurczak ze szparagami i jajkami

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

Masło klarowane

Skórka z cytryny

1 pierś kurczak

1 op. łazanek

Sos sojowy

4 jajka

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy kurczaka, dodajemy szparagi, pieprz, skórkę z cytryny i sos sojowy. Na patelni zgarniamy na brzegi podsmażonego kurczaka, szparagi i na środek wylewamy roztrzepane jajka. Chwilę smażymy i łączymy wszystko razem, na koniec dodajemy ugotowane łazanki.

Wieprzowina i ziemniaki razem

Składniki:

Kminek, pieprz, sól, kolendra mielona

1.5 kg łopatki wieprzowej

10 młodych ziemniaków

1 pomidor passata

3 czerwone cebule

300 g sera cheddar

2 zielone papryki

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy ja na frytki, ale bez obierania. Wykładamy na blaszkę, obok kładziemy plastry mięsa, wszystko dokładnie doprawiamy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 50 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy, a mięso ponownie wstawiamy do pieczenia, mniej więcej na 1 godzinę. W tym czasie kroimy paprykę, ścieramy ser leniwie, kroimy cebulę dymkę. Miękkie mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy pomidory passata, doprawimy raz jeszcze. W naczyniu żaroodpornym układamy porcje ziemniaków, mięsa i pozostałych składników. Raz jeszcze powtarzamy wszystkie układanki. Wstawiamy do zapieczenia.

Mleczny makaron z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

1 op. drobnego makaronu

1 op. młodego szpinaku

100 g sera mimolette (pomarańczowy)

2 sery mozzarella

200 g pieczarek

3 szklanki mleka

masło

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojone pieczarki na złoty kolor do momentu aż całkowicie odparują, dodajemy szpinak, chwilę smażymy i dodajemy mleko zagotowujemy i dodajemy makaron. Gotujemy prawie do miękkości i wrzucamy ser tarty, dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch serem i zapiekamy.

Leniwiec z rabarbarem i bananami

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczanej

2 op. cukru waniliowego

2 gałązki rabarbaru

2 szklanki mąki

¾ szklanki cukru

¾ szklanki oleju

1 łyżka kakao

2 banany

4 jajka

Przygotowanie:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości