Kuchnia włoska jest bardzo prosta

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.

WARZYWA GRILLOWANE

Składniki:

1 cukinia

1 bakłażan

1 koper włoski

1 papryka

6 szt szparag zielonych

sól

Salsa verde:

1 pęczek świeżej zielonej pietruszki

5 kaparów w occie

1 ząbek czosnku

½ ostrej papryczki peperoncino

200 ml oliwy

MIECZNIK Z KREMEM Z KOPRU WŁOSKIEGO

Składniki:

250-300 g steku z miecznika

1 koper włoski

Cytryna

Oliwa

Sól

SARDYŃSKIE PIEROŻKI Z RICOTTĄ

Składniki:

Nadzienie:

750 g serka ricotta z mleka owczego, albo krowiego

4 łyżki cukru pudru

10 listków mięty

Skórka z 2 cytryn

Ciasto:

0.5 kg mąki semola rimacinata grano duro

1 jajko

100 g smalcu - nie koniecznie

250 ml wody

Szczypta soli

Do podania:

400 g miodu akacjowego

Mięta

Świeże owoce: truskawki

Lody jogutrowe

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana