Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim
Składniki:
szparagi
2 plasterki szynki
2 żółtka
białe wino
limonka
sól
pieprz
1/2 kostki masła
cukier do smaku
Tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym
Składniki:
makaron tagliatelle
krewetki (mrożone lub świeże)
pomidorki koktajlowe
szparagi
masło
białe wino
Szaszłyk jagnięcy
Składniki:
200 g udźca jagnięcego
1 opakowanie koziego sera
2 cytryny
1 pęczek zielonych szparagów
100 g zielonego groszku cukrowego w strączkach
200 g truskawek
50 g orzechów włoskich łuskanych
50 g orzechów laskowych łuskanych
200 g masła
2 opakowania suszonego rozmarynu
2 opakowania suszonego tymianku
świeży rozmaryn
1 butelka oleju z winogron
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udziec jagnięcy kroimy w małe kawałki, przypominające sześciokąt, następnie marynujemy w mieszance ziół, oleju, miodzie, soli i pieprzu. Odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na 2 godziny. Kozi twarożek przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Z zielonych szparagów odcinamy twarde części. Prażymy orzechy, a następnie rozgniatamy na puder. Kawałki udźca nadziewamy na wykałaczki. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pamiętajmy, że to delikatne mięso, lepiej podać je bardziej krwiste niż przeciągnięte. Zielone szparagi i groszek blanszujemy, wykańczając na patelni z palonym masłem. Truskawki kroimy na pół i palimy na suchej patelni.
Chłodnik z truskawek i pomarańczy
Składniki:
500 g truskawek
skórka z pomarańczy i limonki
sok z pomarańczy i limonki
4 łyżki miodu
łyżka tartego świeżego imbiru
300 g greckiego gęstego jogurtu
świeży majeranek
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy, obieramy szypułki. Miksujemy na gładką masę z sokiem z pomarańczy, limonki i skórkami oraz imbirem. Przecieramy przez drobne sito.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN