Na Dzień Matki. Brownie z mascarpone i truskawkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała proste i smaczne dania. Makaron razowy z pomidorami i bazylią, indyk z warzywami, a na deser brownie z bitą śmietaną, mascarpone i białą czekoladą. To potrawy wprost idealne na Dzień Matki :)

MAKARON RAZOWY Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Składniki:

Pół opakowania makaronu razowego

300 g pomidorów koktajlowych

12 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni

Pół opakowania rukoli

Pęczek bazylii świeżej

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 łyżki pesto czerwonego

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli. Pomidory koktajlowe przedziel na połówki, suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Do miski włóż ugotowany makaron, pomidory świeże oraz suszone. Dodaj listki bazylii świeżej. Następnie dodaj rukolę oraz pestki dyni. Oliwę, przyprawy oraz pesto dokładnie wymieszaj na gładki sos. Dodaj do sosu drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Polej sałatę dressingiem.

EKSPRESOWY INDYK Z WARZYWAMI

Składniki:

1 pierś z indyka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

Pół puszki kukurydzy

1 cebula

2 ząbki czosnku

10 pieczarek

Pół opakowania passaty pomidorowej (około 200 g)

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Sól, pieprz

Pół pęczka zielonej pietruszki

1 mała łyżka oleju

Szczypta rozmarynu w przyprawie

Szczypta czerwonej papryki

1 łyżka sosu sojowego

Pół łyżeczki przyprawy włoskiej (oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, czosnek)

Garść kaparów

Przygotowanie:

Indyka drobno kroimy na plastry. Czosnek i cebulę siekamy, paprykę kroimy według uznania. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy indyka i chwilę podsmażamy. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy paprykę oraz passatę pomidorową i przecier i chwilę dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Na koniec dorzucamy kapary i kukurydzę i dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę.

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

200 g masła

300 g gorzkiej czekolady

4 jajka

250 g cukru

150 g mąki

500 g smietanki 36% schłodzonej

500 g mascarpone

2 łyżki soku cytryny

2 - 3 łyżki cukru pudru

500 g truskawek do dekoracji

Biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Masło pokrój na kawałeczki i podgrzej w rondelku. Chwilę podgrzewaj i dodaj dwie czekolady rozdrobnione i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj by nie zagotować masy. Obok w misce zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz rozdrobnioną pozostałą czekoladę. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 25 minut. Następnie ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone oraz cukier i sok z cytryny. Rozsmaruj na ostudzonym cieście i udekoruj truskawkami. Na koniec posyp białą czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

KANAPKI NA PIKNIK

Składniki:

Kilka kromek chleba razowego

Masło

Sałata masłowa

Pomidor

Ogórek zielony

Łosoś wędzony 200 g

Kilka suszonych pomidorów

Serek filadelfia

Bardzo miękkie awokado

Wędzony ser (kilka plastrów)

Żurawina w słoiczku

Szynka parmeńska w plastrach

Mango

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości