MAKARON RAZOWY Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
Składniki:
Pół opakowania makaronu razowego
300 g pomidorów koktajlowych
12 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
Pół opakowania rukoli
Pęczek bazylii świeżej
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
2 łyżki pesto czerwonego
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli. Pomidory koktajlowe przedziel na połówki, suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Do miski włóż ugotowany makaron, pomidory świeże oraz suszone. Dodaj listki bazylii świeżej. Następnie dodaj rukolę oraz pestki dyni. Oliwę, przyprawy oraz pesto dokładnie wymieszaj na gładki sos. Dodaj do sosu drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Polej sałatę dressingiem.
EKSPRESOWY INDYK Z WARZYWAMI
Składniki:
1 pierś z indyka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Pół puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
Pół opakowania passaty pomidorowej (około 200 g)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
Pół pęczka zielonej pietruszki
1 mała łyżka oleju
Szczypta rozmarynu w przyprawie
Szczypta czerwonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
Pół łyżeczki przyprawy włoskiej (oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, czosnek)
Garść kaparów
Przygotowanie:
Indyka drobno kroimy na plastry. Czosnek i cebulę siekamy, paprykę kroimy według uznania. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy indyka i chwilę podsmażamy. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy paprykę oraz passatę pomidorową i przecier i chwilę dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Na koniec dorzucamy kapary i kukurydzę i dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
200 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jajka
250 g cukru
150 g mąki
500 g smietanki 36% schłodzonej
500 g mascarpone
2 łyżki soku cytryny
2 - 3 łyżki cukru pudru
500 g truskawek do dekoracji
Biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Masło pokrój na kawałeczki i podgrzej w rondelku. Chwilę podgrzewaj i dodaj dwie czekolady rozdrobnione i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj by nie zagotować masy. Obok w misce zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz rozdrobnioną pozostałą czekoladę. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 25 minut. Następnie ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone oraz cukier i sok z cytryny. Rozsmaruj na ostudzonym cieście i udekoruj truskawkami. Na koniec posyp białą czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
KANAPKI NA PIKNIK
Składniki:
Kilka kromek chleba razowego
Masło
Sałata masłowa
Pomidor
Ogórek zielony
Łosoś wędzony 200 g
Kilka suszonych pomidorów
Serek filadelfia
Bardzo miękkie awokado
Wędzony ser (kilka plastrów)
Żurawina w słoiczku
Szynka parmeńska w plastrach
Mango
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN