Tarta z musem dyniowym i czekoladą od Joasi
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus dyniowy:
1/2 kg dyni
1/2 l mleka
Puszka mleka kokosowego
3-4 łyżki miodu
Laska wanilii
2 jajka
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Dynie obraną i pokrojoną w kostkę gotujemy z mlekiem, 3/4 puszki mleka kokosowego, miodem i laską wanilii. Gotujemy aż dynia zmięknie, a następnie odcedzamy. Blendujemy na mus, do smaku możemy dodać trochę miodu. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i łyżeczkę mąki. Na podpieczony kruchy spód wylewamy mus. Pieczemy około 20-25min w temp. 200 st. Czekoladę roztapiamy z resztką mleka kokosowego i polewamy upieczoną tartę. Do dekoracji można użyć karmelizowanych kawałków dyni.
Ziemniaki po meksykańsku od Joasi
Składniki:
2 opakowania ziemniaczków do pieczenia (łódeczki)
3 piersi z kurczaka
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
3-4 pomidory
30 dkg pieczarek
2 czerwone cebule
30 dkg sera żółtego
6 jajek
przyprawa do dań meksykańskich
1 papryczka chili
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską, chilli i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą, dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min. aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.
Sos miętowo-czosnkowy
Składniki: 1 duże op. śmietany 18% lub jogurtu 2-3 ząbki czosnku 1 limonka Świeża mięta Sól i pieprz
Przygotowanie: Do śmietany wyciskamy ząbki czosnku, jedną limonkę, dodajemy pokrojone liscie mięty. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Jesienna polędwica wołowa od Grzesia
Składniki: Ok 1/2 kg polędwicy wołowej 200 g kaszy kukurydzianej 30-40 dag borowików Śmietana 30% Masło Tymianek 1 burak Ocet balsamiczny Kminek Marchew Por Seler Korzeń pietruszki Nać pietruszki Alkohol wysokoprocentowy Rozmaryn 800 ml bulionu warzywnego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN