I. Sok. Marchew, jabłka, dynia – umyć, pokroić w kostkę, przecisnąć w wyciskarce do owoców i warzyw (np. Hurom)
II. Napar z ziół: majeranek, koper włoski i anyż w równych proporcjach zmieszać, zalać wrzątkiem i parzyć 15 min pod przykryciem.
III. Pieczone jabłka – odmiana szara reneta – umyć przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rozgrzanego piekarnika, krótko przed wyjęciem posypać cynamonem i ewentualnie ksylitolem.
IV. Zupa krem z dyni
• Dynię umyć, pokroić, wrzucić na lekko posolony wrzątek;
• 2 ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się dyni;
• Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki i wrzucić razem do garnka;
• Gotować kilka minut, zmiksować blenderem, dodać gałkę muszkatołową, pokrojoną natkę
pietruszki i uprażone pestki dyni.
V. Łosoś z kaszą jaglaną
• Kawałek łososia pacyficznego opłukać, lekko posolić i oprószyć przyprawami – Alaska, mieszanka włoska Visana, włożyć do naczynia i piec 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku;
• Zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne , pory i natkę pietruszki pokroić, warzywa zmieszać, posolić, dodać trochę oliwy i wyłożyć na lekko podpieczonego łososia;
• Piec 15 min;
• Wyłożyć na talerze, podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.
Składniki:
• Dynia pomarańczowa jadalna
• 1,5 kg marchwi
• 1 seler – korzeń
• 2 – 3 średnie pietruszki
• 2 pęczki natki pietruszki
• 2 – 3 małe pory sałatkowe
• Ok. 1 kg łososia pacyficznego z wolnych łowisk
• 6-8 jabłek – szarych renet oraz 1,5 kg twardych jabłek na sok
• Kawałek imbiru
• Oliwa z oliwek
• Gałka muszkatołowa mielona
• Cynamon
• Łuskane pestki dyni
• Przyprawy – Alaska i włoska Visany
• Sól
• Ksylitol
• Zioła: majeranek, anyż, koper włoski (paczuszki firmy Flos po 50g)
Wyciskany sok ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców
marchew
jabłka
dynia
jabłka
Napar z ziół – mieszanka rozgrzewająco-oczyszczająca
majeranek
koper włoski
anyż
Pieczone jabłka z cynamonem i ewentualnie ksylitolem
jabłka – odmiana szara reneta
cynamon
ksylitol
Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami z dyni
dynia
2 ziemniaki
kawałek świeżego imbiru
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
uprażone pestki dyni
Łosoś pacyficzny pieczony w warzywach z kaszą jaglaną
kawałek łososia
przyprawa do ryb
sól
por
seler
pietruszka
marchew
oliwa z oliwek
kasza jaglana