Modelowa kuchnia Koselów

Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.

I. Sok. Marchew, jabłka, dynia – umyć, pokroić w kostkę, przecisnąć w wyciskarce do owoców i warzyw (np. Hurom)

II. Napar z ziół: majeranek, koper włoski i anyż w równych proporcjach zmieszać, zalać wrzątkiem i parzyć 15 min pod przykryciem.

III. Pieczone jabłka – odmiana szara reneta – umyć przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rozgrzanego piekarnika, krótko przed wyjęciem posypać cynamonem i ewentualnie ksylitolem.

IV. Zupa krem z dyni

• Dynię umyć, pokroić, wrzucić na lekko posolony wrzątek;

• 2 ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się dyni;

• Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki i wrzucić razem do garnka;

• Gotować kilka minut, zmiksować blenderem, dodać gałkę muszkatołową, pokrojoną natkę

pietruszki i uprażone pestki dyni.

V. Łosoś z kaszą jaglaną

• Kawałek łososia pacyficznego opłukać, lekko posolić i oprószyć przyprawami – Alaska, mieszanka włoska Visana, włożyć do naczynia i piec 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku;

• Zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne , pory i natkę pietruszki pokroić, warzywa zmieszać, posolić, dodać trochę oliwy i wyłożyć na lekko podpieczonego łososia;

• Piec 15 min;

• Wyłożyć na talerze, podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.

Składniki:

• Dynia pomarańczowa jadalna

• 1,5 kg marchwi

• 1 seler – korzeń

• 2 – 3 średnie pietruszki

• 2 pęczki natki pietruszki

• 2 – 3 małe pory sałatkowe

• Ok. 1 kg łososia pacyficznego z wolnych łowisk

• 6-8 jabłek – szarych renet oraz 1,5 kg twardych jabłek na sok

• Kawałek imbiru

• Oliwa z oliwek

• Gałka muszkatołowa mielona

• Cynamon

• Łuskane pestki dyni

• Przyprawy – Alaska i włoska Visany

• Sól

• Ksylitol

• Zioła: majeranek, anyż, koper włoski (paczuszki firmy Flos po 50g)

Wyciskany sok ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców

marchew

jabłka

dynia

jabłka

Napar z ziół – mieszanka rozgrzewająco-oczyszczająca

majeranek

koper włoski

anyż

Pieczone jabłka z cynamonem i ewentualnie ksylitolem

jabłka – odmiana szara reneta

cynamon

ksylitol

Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami z dyni

dynia

2 ziemniaki

kawałek świeżego imbiru

gałka muszkatołowa

natka pietruszki

uprażone pestki dyni

Łosoś pacyficzny pieczony w warzywach z kaszą jaglaną

kawałek łososia

przyprawa do ryb

sól

por

seler

pietruszka

marchew

oliwa z oliwek

kasza jaglana

podziel się:

Pozostałe wiadomości