Zielone pierogi ruskie
Składniki:
3 duże cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g półtłustego twarogu
2 średnie ugotowane i wystudzone ziemniaki
3 garści świeżego szpinaku
1/2 kg mąki pszennej
1/3 szkl. gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl. jogurtu naturalnego typu greckiego
Szczypta cukru
Duży ząbek czosnku
Łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Zemleć przez maszynkę razem z twarogiem i gotowanymi ziemniakami. Szpinak wypłukać, zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund i wyjąć. Wrzucić do blendera kielichowego, dodać pół szklanki wrzątku i zemleć na gładką masę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, zbalansować kwaśny smak szczyptą cukru, dodać szczypiorek i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego wodę i masę szpinakową, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z sosem czosnkowym.
Pierogi żółte ze śliwką i grzybami
Składniki:
2 duże cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g serka naturalnego do smarowania pieczywa
Garść suszonych śliwek
Garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szkl. gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżka świeżej tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Grzyby zalać w garnuszku wrzątkiem i gotować aż zmiękną (ok. 25 min). Pod sam koniec gotowania dodać suszone śliwki. Odlać i wystudzić. Zemleć masę grzybowo-śliwkową przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę i serek naturalny. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, wrzucić na rozgrzane masło, mocno podgrzać i lekko posolić. Mąkę przesiać przez sito, dodać świeżą kurkumę startą na tarce na najmniejszych oczkach lub sproszkowaną suszoną, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Jeśli jest bladożółte, dodać jeszcze trochę kurkumy, zagnieść i rozwałkować. Szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z masłem pietruszkowym.
Pierogi czerwone z kozim serem i rozmarynem
Składniki:
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g białego serka koziego
Garść świeżego rozmarynu
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu soku z buraków o dobrym składzie (bez wzmacniaczy smaku)
3 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić drobniutko, sparzyć wrzątkiem (przelać przez sitko). Serek kozi wymieszać z cebulą i pokrojonym rozmarynem, doprawić pieprzem. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę oraz koncentrat buraczany, wymieszać z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany drobno czosnek i podgrzać. Szybko zdjąć z patelni, by czosnek się nie przypalił. Rozwałkować ciasto i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z ciepłym masłem czosnkowym.
Pierogi pegowate z kapustą i grzybami
Składniki: 1 duża cebula Spora garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków) 1 szkl. dobrej jakościowo kapusty kiszonej 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szkl. gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki maku
Przygotowanie: Mak zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 min. Odstawić na kilka godzin, by napęczniał i stał się miękki. Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, odstawić na pół godziny by zmiękły i wchłonęły wodę. Cebulę obrać, pokroić jak najdrobniej, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni, wrzucić pokrojone drobniutko grzyby. Podsmażać 5-10 minut, dolewając jeśli trzeba wodę pozostałą po moczeniu grzybów. Kapustę wrzucić na sitko, odcedzić płyn, a następnie drobno poszatkować. W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić kapustę i gotować do miękkości ok. 20-30 min, podlewając sokiem kapuścianym. Gdy będzie miękka, dodać do niej grzyby i cebulę, wymieszać. Wystudzić, a potem bardzo drobno poszatkować farsz lub zemleć przez maszynkę do mielenia mięsa na jak najgrubszych oczkach. Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN