Warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem
Składniki:
1 op. warzyw na patelnie Orientalnych
200 g rostbefu wołowego
3 paczki dzikiego ryżu
100 g orzechów laskowych
6 łyżek masła
2 łyżki sosu sojowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
50 ml octu ryżowego lub winnego
olej do smażenia
pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać pokrojoną w paski wołowinę i podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu ok. 10 min. ciągle mieszając. Dodać przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały. Ryż podawać z warzywami z wołowiną.
Warzywa pod beszamelem
Składniki:
1 op. warzyw na patelnię
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
Beszamel:
100 g masła
50 g mąki pszennej
sól
pieprz
mleko
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa i podsmażyć przez kilka minut. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści.
Orientalna zupa z krewetkami
Składniki:
1 op. warzyw na patelnie
oliwa z oliwek
1 op. mrożonych krewetek w skorupkach 16/20
Wywar:
500 g włoszczyzny
kawałek imbiru
gwiazda anyżu
1 kawałek cynamonu
1 cebula
skorupki z krewetek
limonka
sos sojowy
pieprz
Przygotowanie:
W 3 l wody gotować przez godzinę włoszczyznę z imbirem, anyżem, cynamonem, cebulą i skorupiakami. W tym czasie podsmażyć warzywa na patelni. Wywar odcedzić. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Warzywa z patelni rozdzielić na 4 miseczki. Zalać gorącym wywarem i dodać krewetki, zostawić je na 1-2 min., żeby krewetki się ugotowały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN