W kuchni DDTVN warzywa na trzy sposoby

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!

Warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem

Składniki:

1 op. warzyw na patelnie Orientalnych

200 g rostbefu wołowego

3 paczki dzikiego ryżu

100 g orzechów laskowych

6 łyżek masła

2 łyżki sosu sojowego

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 szczypta cynamonu

1 łyżka cukru

50 ml octu ryżowego lub winnego

olej do smażenia

pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać pokrojoną w paski wołowinę i podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu ok. 10 min. ciągle mieszając. Dodać przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały. Ryż podawać z warzywami z wołowiną.

Warzywa pod beszamelem

Składniki:

1 op. warzyw na patelnię

5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

Beszamel:

100 g masła

50 g mąki pszennej

sól

pieprz

mleko

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa i podsmażyć przez kilka minut. Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści.

Orientalna zupa z krewetkami

Składniki:

1 op. warzyw na patelnie

oliwa z oliwek

1 op. mrożonych krewetek w skorupkach 16/20

Wywar:

500 g włoszczyzny

kawałek imbiru

gwiazda anyżu

1 kawałek cynamonu

1 cebula

skorupki z krewetek

limonka

sos sojowy

pieprz

Przygotowanie:

W 3 l wody gotować przez godzinę włoszczyznę z imbirem, anyżem, cynamonem, cebulą i skorupiakami. W tym czasie podsmażyć warzywa na patelni. Wywar odcedzić. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Warzywa z patelni rozdzielić na 4 miseczki. Zalać gorącym wywarem i dodać krewetki, zostawić je na 1-2 min., żeby krewetki się ugotowały.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!