W kuchni biegacza: deser śliwkowo-dyniowy

W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego!

Krem pomidorowy

Składniki:

2 cebule

2 marchewki

600 g pomidorów z puszki

400 g bulionu warzywnego

200 ml soku pomarańczowego

1/5 łyżeczki chili

50 ml oleju rzepakowego

miód do smaku

sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry, następnie podsmażamy na średnim ogniu 2-3 min. Dodajemy sok pomarańczowy, pomidory, bulion. Gotujemy na małym ogniu 15 min. Miksujemy blenderem i przecieramy przez chińczyka (drobne sito). W trakcie gotowania należy zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Doprawiamy do smaku. Krem musi być lekko pikantny i delikatnie słodki.

Pesto pietruszkowe

Składniki:

2 pęczki natki pietruszki

50 g pestek słonecznika

2 ząbki czosnku

2 łyżki sera zagrodowego „Grand”

150 ml oleju rzepakowego

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek miksujemy z prażonymi pestkami słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki i miksujemy 1 min. Dodajemy olej i ser. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pęczotto z warzywami

Składniki:

400 g kaszy pęczak

800 ml bulionu warzywnego

120 g cukinii

100 g bakłażanu

100 g cebuli czerwonej

2 ząbki czosnku

50 g jarmużu

400 g pomidorów

140 g dyni

100 ml białego wina

1/2 chili

70 ml oleju rzepakowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pęczak płuczemy jeden raz. Gotujemy w bulionie (stosunek kaszy do wody 1:2) 20 min., zostawiamy pod przykryciem na 5 min. Kasza musi być al dente. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy 15 min. w temp. 160 st. C.

Pomidory wrzucamy do wrzątku na ok. 30 sek. Wrzucamy do miski z zimną wodą z lodem, zdejmujemy skórę, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki, kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cukinię, bakłażana, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki i kroimy w równą kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm, tak samo kroimy cebulę. Rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, plastry czosnku, chili. Dodajemy umyty jarmuż, bakłażana, cukinię. Smażymy kilka minut, podlewamy winem. Gotujemy, dodajemy dynię, pomidory i kaszę. Jeśli potrzeba uzupełniamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu doprawiając solą, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z chipsami jarmużu i mikro ziołami.

Deser śliwkowo-dyniowy

Składniki:

1/2 dyni Hokaido

300 g śliwek

500 ml wina

miód wielokwiatowy

100 g gruszki

60 g orzechów włoskich

100 g regionalnej ricotty

2 goździki

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

mięta

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy 20 min. w 180 st. C., miksujemy dodając miodu i świeżej mięty. Śliwki zalewamy do połowy winem, dodajemy przyprawy, gotujemy 10 min., odstawiamy do wystudzenia. Na dnie szklanki lub pucharku umieszczamy puree dyniowe, dodajemy śliwki i na górze układamy ricottę. Podajemy z chipsem gruszki, miodem oraz prażonymi orzechami włoskimi i miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości