Krem pomidorowy
Składniki:
2 cebule
2 marchewki
600 g pomidorów z puszki
400 g bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
1/5 łyżeczki chili
50 ml oleju rzepakowego
miód do smaku
sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry, następnie podsmażamy na średnim ogniu 2-3 min. Dodajemy sok pomarańczowy, pomidory, bulion. Gotujemy na małym ogniu 15 min. Miksujemy blenderem i przecieramy przez chińczyka (drobne sito). W trakcie gotowania należy zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Doprawiamy do smaku. Krem musi być lekko pikantny i delikatnie słodki.
Pesto pietruszkowe
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
50 g pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki sera zagrodowego „Grand”
150 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek miksujemy z prażonymi pestkami słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki i miksujemy 1 min. Dodajemy olej i ser. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pęczotto z warzywami
Składniki:
400 g kaszy pęczak
800 ml bulionu warzywnego
120 g cukinii
100 g bakłażanu
100 g cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
50 g jarmużu
400 g pomidorów
140 g dyni
100 ml białego wina
1/2 chili
70 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy jeden raz. Gotujemy w bulionie (stosunek kaszy do wody 1:2) 20 min., zostawiamy pod przykryciem na 5 min. Kasza musi być al dente. Dynię kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy 15 min. w temp. 160 st. C.
Pomidory wrzucamy do wrzątku na ok. 30 sek. Wrzucamy do miski z zimną wodą z lodem, zdejmujemy skórę, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki, kroimy w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cukinię, bakłażana, kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki i kroimy w równą kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm, tak samo kroimy cebulę. Rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, plastry czosnku, chili. Dodajemy umyty jarmuż, bakłażana, cukinię. Smażymy kilka minut, podlewamy winem. Gotujemy, dodajemy dynię, pomidory i kaszę. Jeśli potrzeba uzupełniamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu doprawiając solą, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z chipsami jarmużu i mikro ziołami.
Deser śliwkowo-dyniowy
Składniki:
1/2 dyni Hokaido
300 g śliwek
500 ml wina
miód wielokwiatowy
100 g gruszki
60 g orzechów włoskich
100 g regionalnej ricotty
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
mięta
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy 20 min. w 180 st. C., miksujemy dodając miodu i świeżej mięty. Śliwki zalewamy do połowy winem, dodajemy przyprawy, gotujemy 10 min., odstawiamy do wystudzenia. Na dnie szklanki lub pucharku umieszczamy puree dyniowe, dodajemy śliwki i na górze układamy ricottę. Podajemy z chipsem gruszki, miodem oraz prażonymi orzechami włoskimi i miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN