Sałatka z pieczonymi burakami, polędwiczką w sosie z powideł śliwkowych
Składniki:
Garść rukoli
400 g polędwiczki wieprzowej
2 buraki
1 czerwona cebula
Kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta papryczki chilli
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
3 łyżki oleju
Sok z 1 cytryny
Sos:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli drobno posiekana
Przygotowanie:
Przygotować sos. Podgrzać wszystkie składniki w rondelku aż się połączą.
Na półmisku ułożyć rukolę.
Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem a następnie dodać plasterki polędwiczki i usmażyć według własnych upodobań.
Nastawić piekarnik na 200 st.
Wyszorować buraki i nakłuć widelcem. Dodać sól i pieprz, skropić cytryną i olejem i zawinąć w folię.
Upiec na sposób al dente i ostudzić.
Pokroić w plasterki i dodać do rukoli. Następnie dodać polędwiczki, podartą mozzarellę, polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Sałatka z komosą ryżową i zieloną soczewicą
Składniki:
1/2 szkl. komosy ryżowej
1/2 szkl. zielonej soczewicy
1 duża gruszka
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
1 ogórek kiszony
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody z solą. Dodać soczewicę i ugotować al dente.
W osobnym garnku odmierzyć szklankę wody i dodać komosę ryżową. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Ostudzić.
W kolejnym rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać pokrojoną na plastry gruszkę. Dusić aż gruszka zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadać.
W misce wymieszać komosę, soczewicę, pietruszkę, musztardę, słonecznik i paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem.
Na wierzchu ułożyć gruszki wraz z sosem i na koniec udekorować drobno posiekanym ogórkiem.
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, makrelą i oliwkami
Składniki: 5 ziemniaków 1 czerwona cebula Gałązka rozmarynu 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Garść posiekanego koperku Sól i pieprz 10 zielonych oliwek 1/2 sałaty lodowej
Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 st. W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować pokrojone w kostkę lub plastry (tylko 5 minut) w osolonej wodzie. Odsączyć na sitku. Wstawić je do piekarnika posolone, z dodatkiem pieprzu, oliwy i gałązką rozmarynu. Upiec na złoty kolor. Na półmisku ułożyć poszarpaną sałatę lodową, dodać drobno posiekaną cebulę, ogórki, oliwki i obraną makrelę. Składniki sosu wymieszać w słoiku i polać sałatę z dodatkiem koperku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN