Kalafiorowa z jabłkami
Składniki:
2 l wywaru z jarzyn
1/2 główki kalafiora
1 jabłko
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki kremówki
3 ziemniaki
1 ogórek kiszony
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło i dodać drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Następnie dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, wymieszać i dodać sól i pieprz.
Następnie zalać wywarem i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować jeszcze 15 minut.
Następnie dodać jabłko pokrojone w talarki i ogórek starty na tarce o grubych oczkach (wraz z sokiem).
Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać śmietankę oraz koperek.
Pomidorowa z cieciorką, chili i limonką
Składniki:
1 l wywaru
1 kg pomidorów obranych ze skórki i zmiksowanych na mus
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z 1 limonki
1-2 papryczki chili
1 drobno pokrojona cebula
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, chilli z cebulką.
Dodać wywar, przyprawy i pomidory i gotować około 12 min.
Następnie dodać przecier pomidorowy i sok z limonki oraz ciecierzycę. Doprowadzić do wrzenia.
Krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami
Składniki:
5 namoczonych w ciepłej wodzie suszonych grzybów
2 l wywaru
3 pokrojone w kostkę ziemniaki
szczypta soli
szczypta pieprzu
150 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 pokrojona w piórka cebula
1 łyżka masła
100 g pęczaku
szczypta rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać suszony rozmaryn, cienko pokrojonego kurczaka, pęczak, grzyby pokrojone w paseczki, ziemniaki i marchewkę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zalać całość wywarem. Gotować 15 minut. Na koniec udekorować pietruszką i dodać sok z cytryny.
Wege leczo z ogórkami
Składniki:
1 pokrojona w piórka
1 pokrojona w kostkę cukinia
1 pokrojona w słupki czerwona papryka
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
800 g obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 pokrojona w słupki żółta papryka
3 ogórki małosolne
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 litr wywaru z jarzyn
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta czerwonej papryki w przyprawie
kilka kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanej bazylii
Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i dodać czosnek, cebulę i przyprawy. Podsmażyć chwilę, dodać cukinię, paprykę, wywar i pomidory obrane ze skórki. Dusić około 15 minut. Następnie dodać ogórki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy i kapary. Na koniec dodać bazylię.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN