Domowa pita
Składniki:
400 g mąki
15 g świeżych drożdży
220 ml wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie o temperaturze pokojowej i zostawić. Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać wodę z drożdżami. Wyrobić na gładką masę. Zostawić w misce pod ręcznikiem na godzinę. Z ciasta formować 6-8 okrągłych placków i piec przez 7-10 min. w temperaturze 240 st. C. Pita gotowa!
Kebab jagnięcy z sosem miętowym
Składniki:
500 g mięsa jagnięcego mielonego (może też być wołowina)
2 cebule czerwone
1 ząbek czosnku
pieprz cayenne
kumin
świeża kolendra
jogurt naturalny
świeża mięta
limonka
miód
miks sałat
+ patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z startą cebulą i czosnkiem. Doprawić pieprzem cayenne, kuminem, solą i pieprzem. Potem formować na patyku małe szaszłyki z mięsa mielonego. Smażyć na patelni, grillu lub w piekarniku. Serwować z sosem miętowym i pitą.
Sos miętowy: jogurt wymieszać z posiekaną miętą, sokiem z limonką i miodem.
Kebab wegetariański z sosem imbirowym
Składniki:
2 filety z pstrąga
2 cukinie
1 czerwona cebula
1 papryka zielona
1 bakłażan
1 cytryna
świeży imbir
oliwa z oliwek
jogurt naturalny
Przygotowanie:
Filety z pstrąga pokroić na trzy kawałki. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z sokiem cytrynowym i z imbirem. Kawałki pstrąga marynować przez ok. godzinę. Nabijać na patyku na zmianę kawałki ryby z kawałkami warzyw. Posmarować oliwą i piec przez 10 min. w 190 st. C. Serwować z sosem imbirowym.
Sos imbirowy: jogurt wymieszać z drobno pokrojonym imbirem, sokiem i skórką z cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN