Domowy i zdrowy kebab

Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.

Domowa pita

Składniki:

400 g mąki

15 g świeżych drożdży

220 ml wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże w wodzie o temperaturze pokojowej i zostawić. Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać wodę z drożdżami. Wyrobić na gładką masę. Zostawić w misce pod ręcznikiem na godzinę. Z ciasta formować 6-8 okrągłych placków i piec przez 7-10 min. w temperaturze 240 st. C. Pita gotowa!

Kebab jagnięcy z sosem miętowym

Składniki:

500 g mięsa jagnięcego mielonego (może też być wołowina)

2 cebule czerwone

1 ząbek czosnku

pieprz cayenne

kumin

świeża kolendra

jogurt naturalny

świeża mięta

limonka

miód

miks sałat

+ patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać z startą cebulą i czosnkiem. Doprawić pieprzem cayenne, kuminem, solą i pieprzem. Potem formować na patyku małe szaszłyki z mięsa mielonego. Smażyć na patelni, grillu lub w piekarniku. Serwować z sosem miętowym i pitą.

Sos miętowy: jogurt wymieszać z posiekaną miętą, sokiem z limonką i miodem.

Kebab wegetariański z sosem imbirowym

Składniki:

2 filety z pstrąga

2 cukinie

1 czerwona cebula

1 papryka zielona

1 bakłażan

1 cytryna

świeży imbir

oliwa z oliwek

jogurt naturalny

Przygotowanie:

Filety z pstrąga pokroić na trzy kawałki. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek wymieszać z sokiem cytrynowym i z imbirem. Kawałki pstrąga marynować przez ok. godzinę. Nabijać na patyku na zmianę kawałki ryby z kawałkami warzyw. Posmarować oliwą i piec przez 10 min. w 190 st. C. Serwować z sosem imbirowym.

Sos imbirowy: jogurt wymieszać z drobno pokrojonym imbirem, sokiem i skórką z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości