Mus chałwowy z suszonymi śliwkami
Składniki:
400 g chałwy
400 g białej czekolady
700 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
100 g śliwek suszonych
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z 100 g śmietanki i łączymy z chałwą. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i tak przygotowaną dodajemy partiami do schłodzonego musu z czekolady i chałwy.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i śliwki. Śliwkę w płynnej czekoladzie podajemy na musie chałwowym.
Piernikowy kogel-mogel
Składniki:
1 kg polskich jabłek
2 pomarańcze
200 ml śmietanki łaciatej 18 proc.
2 cukry waniliowe
200 g drobnego cukru
10 żółtek
Przygotowanie:
100 g cukru karmelizujemy i dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy śmietankę, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Żółtka ubijamy z drugą częścią cukru z przepisu i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Wierzch posypujemy kruszonką owsianą piernikową. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
500 g marchwi tartej
150 g orzechów włoskich
150 g klasycznej kawy zbożowej
450 ml oleju
400 g mąki
550 g cukru
5 jajek
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczanej
1 litr śmietanki 36 proc.
150 g drobnego cukru
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Olej łączymy z jajkami, cynamonem, sodą, mąką, cukrem, solą. Do masy dodajemy posiekane orzechy, startą marchew i kawę zbożową. Ciasto mieszamy i wykładamy na blaszkę, pieczemy ok. godziny w 170 st. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem, w trakcie dodajemy cukier. Ciasto przekładamy konfiturą, śmietanką i wstawiamy do schłodzenia do piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN