Na świąteczny stół: mus chałwowy i ciasto marchewkowe

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole.

Mus chałwowy z suszonymi śliwkami

Składniki:

400 g chałwy

400 g białej czekolady

700 ml śmietanki łaciatej 30 proc.

200 g czekolady mlecznej

100 ml śmietanki łaciatej 30 proc.

100 g śliwek suszonych

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z 100 g śmietanki i łączymy z chałwą. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i tak przygotowaną dodajemy partiami do schłodzonego musu z czekolady i chałwy.

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i śliwki. Śliwkę w płynnej czekoladzie podajemy na musie chałwowym.

Piernikowy kogel-mogel

Składniki:

1 kg polskich jabłek

2 pomarańcze

200 ml śmietanki łaciatej 18 proc.

2 cukry waniliowe

200 g drobnego cukru

10 żółtek

Przygotowanie:

100 g cukru karmelizujemy i dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy śmietankę, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Żółtka ubijamy z drugą częścią cukru z przepisu i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Wierzch posypujemy kruszonką owsianą piernikową. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

500 g marchwi tartej

150 g orzechów włoskich

150 g klasycznej kawy zbożowej

450 ml oleju

400 g mąki

550 g cukru

5 jajek

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 łyżeczki sody oczyszczanej

1 litr śmietanki 36 proc.

150 g drobnego cukru

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Olej łączymy z jajkami, cynamonem, sodą, mąką, cukrem, solą. Do masy dodajemy posiekane orzechy, startą marchew i kawę zbożową. Ciasto mieszamy i wykładamy na blaszkę, pieczemy ok. godziny w 170 st. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem, w trakcie dodajemy cukier. Ciasto przekładamy konfiturą, śmietanką i wstawiamy do schłodzenia do piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana