Trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli
Składniki:
1 cebula
sól
pieprz
4 goździki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
6 kaczych udek
10 ziaren kolendry
kilkanaście pistacji
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżka mielonej kolendry
1 opakowanie włoszczyzny ciętej
75 g posiekanych suszonych daktyli
Przygotowanie:
Kacze udka pozbaw kości za pomocą noża. Natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i kolendrą. Odstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli dorzuć ziarna kolendry oraz goździki. Smaż 2–3 min., po tym czasie dodaj pistacje, daktyle oraz włoszczyznę. Smaż do momentu kiedy włoszczyzna zacznie robić się miękka lecz jędrna. Dopraw curry, solą i pieprzem. Do każdego udka nałóż porcję farszu i zabezpiecz je wykałaczkami lub sznurkiem gastronomicznym. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor i wstaw do piekarnika na 20 min. Serwuj ze świeżą kolendrą.
Ryba po grecku
Składniki:
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
8 liści laurowych
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 cebule pokrojone w kostkę
12 ziaren ziela angielskiego
2 op. włoszczyzny ciętej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kg filetów dorsza lub morszczuka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Rybę podziel na kawałki po 120 g, skrop sokiem z cytryny i natrzyj solą oraz pieprzem. Piecz przez 12 min. i odstaw do ostygnięcia. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie, smaż do zrumienienia ziół po czym dodaj włoszczyznę, smaż kilka kolejnych minut. Na ostatnią minutę dodaj cynamon oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu ułóż rybę, następnie ze wszystkich stron obłóż ją warzywami. Serwuj na ciepło lub na zimno z posiekaną natką pietruszki.
Pilaf z kurczakiem
Składniki:
3 jajka
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka harissy
2 piersi kurczaka
mąka do panierki
300 g bułki tartej
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
600 ml bulionu
200 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki kuminu - nasiona
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 cebule posiekane w piórka
1 op. włoszczyzny ciętej
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka
250 g kaszy bulgur lub ryżu basmati
3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka
1 garść uprażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, delikatnie rozklep tłuczkiem, posól, popieprz. Mięso zapanieruj klasycznie (mąka, jajko, bułka tarta) i dopraw solą oraz pieprzem. Włoszczyznę przesmaż delikatnie na minimalnej ilości tłuszczu. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, i na średnim ogniu smaż do złotego koloru. Dodaj przyprawy (cynamon, paprykę, kumin oraz harissę) i smaż kolejne 2–3 min. Po tym czasie wsyp ryż i zalej całość 400 ml bulionu. Zmniejsz ogień i nakryj garnek pokrywką. Duś przez 10 min. Na wierzch ułóż warstwę szpinaku, na nią włoszczyznę, na sam wierzch ułóż plastry jabłek. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Wstaw mięso do piekarnika na 10 min. Duś kolejne 5 min., po tym czasie zdejmij z gazu i odstaw na 10 min. Serwuj z siekaną miętą, płatkami migdałów i ewentualnie gęstym jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN