Składniki:
Ciasto
12 białek
12 żółtek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów
Krem
750 ml śmietanki 30%
300 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy
Syrop
200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki
Słodka herbata
Syrop cukrowy z cytryną
Dekoracja
Świeże owoce
Orzechy
Bakalie
Przygotowanie:
Biszkopt
Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Żółtka utrzyj z cukrem.
Białka bij na sztywną pianę.
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę.
Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz to na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy).
Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta a do drugiej 2/3.
Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy - 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu).
Sprawdź czy biszkopt jest gotowy wbijając patyczek w sam środek ciasta.
Biszkopty ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę aby otrzymać dwa blaty.
Masa
Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem używając miksera o małych obrotach.
Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców.
Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć.
Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami.
Przechowuj w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN