Zupa z papryki i jabłek
Składniki:
8 papryk czerwonych
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
4 jabłka
200 ml śmietanki Łaciata 18%
olej do smażenia
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki miodu
sól, pieprz,
ocet jabłkowy
cytryna
bazylia świeża
Przygotowanie: Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką Łaciata. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.
Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek
Składniki:
8 kotletów ze schabu
masło do smażenia
cukier
4 jabłka
2 cebule
250 ml śmietanki Łaciata 30%
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
100 ml cydru lub soku z cytryny
6 ziemniaków
rozmaryn
Przygotowanie:
Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na patelnię dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę Łaciata. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.
Ciasto z jabłkami
Składniki:
1 kg jabłek
250 ml śmietanki Łaciata 36%
1 kisiel cytrynowy
2 szkl. cukru trzcinowego
skórka z cytryny
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
2 cukry wanilinowe
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę Łaciata miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN