Andrzej Polan i jego ciasto z jabłkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.

Zupa z papryki i jabłek

Składniki:

8 papryk czerwonych

2 marchewki

2 cebule

1 pęczek włoszczyzny

4 jabłka

200 ml śmietanki Łaciata 18%

olej do smażenia

100 g pestek słonecznika

100 g pestek z dyni

2 łyżki miodu

sól, pieprz,

ocet jabłkowy

cytryna

bazylia świeża

Przygotowanie: Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną marchewkę i oczyszczone pokrojone papryki. Po krótkim smażeniu dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 30 min. Następnie wszystko miksujemy na krem, dodajemy ocet do smaku, miód, sól i pieprz. Pestki prażymy na suchej patelni. Jabłka obieramy, kroimy w zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy ze śmietanką Łaciata. Zupę podajemy z jabłkami w śmietance, posypujemy pestkami słonecznika i dyni oraz bazylią.

Schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek

Składniki:

8 kotletów ze schabu

masło do smażenia

cukier

4 jabłka

2 cebule

250 ml śmietanki Łaciata 30%

gałka muszkatołowa, pieprz, sól

100 ml cydru lub soku z cytryny

6 ziemniaków

rozmaryn

Przygotowanie:

Mięso oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dzięki któremu nabierze ładniejszego złotego koloru podczas smażenia. Na maśle przesmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na patelnię dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę i zalewamy sokiem lub cydrem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę Łaciata. Doprawiamy wszystko gałką, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w cząstki, obsmażamy na maśle, podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku wraz z rozmarynem.

Ciasto z jabłkami

Składniki:

1 kg jabłek

250 ml śmietanki Łaciata 36%

1 kisiel cytrynowy

2 szkl. cukru trzcinowego

skórka z cytryny

3 jajka

3 szkl. mąki pszennej

proszek do pieczenia

2 cukry wanilinowe

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę Łaciata miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Do podbitej śmietanki dodajemy jajka, miksujemy i na koniec łączymy z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki kisielu cytrynowego rozpuszczamy w szklance wody i łączymy z jabłkami. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch łyżką kładziemy porcje jabłek i pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 170 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości